Societat 08/01/2011

"Tenim la segona cursa de trineus de gossos més important a casa"

Casualitats "Tot va començar quan uns veïns van tenir una cadellada de malamut d'Alaska" Èxit "La Pirena, per ressò mediàtic, és la segona cursa de múixing del món" Crisi "Ens pensàvem que ens afectaria, però tenim una llista d'inscrits que fa patxoca"

Toni Padilla
3 min
Internacional, Catalunya

Tota una generació de catalans va crèixer amb l'actor Pep Parés (Sant Feliu de Codines, 1949), que va interpretar personatges tan recordats com l'Oliana Molls i el Capità Enciam en sèries de Televisió. Parés, que és dels que han nascut per no estar-se quiets, és actualment el president d'Amnistia Internacional a Catalunya i el director de la Pirena Advance, la cursa de trineus de gossos -el múixing- que ha aconseguit fer-se un lloc al calendari esportiu català fins convertir-se en una prova de referència mundial en el seu sector.

On neix la seva relació amb aquest esport, el múixing?

La idea neix ara fa uns 23 anys. Estava escrivint una sèrie per a la televisió: Les aventures del pol Nord . Uns veïns van tenir una cadellada de malamut d'Alaska i ens vam enamorar d'un dels cadells, el Txao. A partir d'aquí vaig recuperar i llegir els llibres de Jack London, Ullal blanc i La crida del bosc , i em vaig enamorar de l'imaginari de llegendes del gran Nord. Així que vaig modificar al guió de la sèrie perquè el nostre gos fos el del personatge protagonista. I la primera escena de la sèrie començava amb una persecució de trineus en una república imaginària de l'Àsia Central, Trastockòvia exterior, una escena rodada a Port del Comte. Així neix tot.

S'imaginava llavors que la Pirena Advance passaria a ser la millor cursa de múixing d'Europa?

Un no n'és mai conscient, però sí que puc dir que ho he donat tot amb la màxima professionalitat i esforç. Quan fa 20 anys anava als llocs parlant de curses de trineu al Pirineu la gent se sorprenia, però llavors miraven les imatges per la televisió i ho veien diferent. Des de sempre s'ha posat l'accent en la professionalitat.

Per què podem dir que la Pirena Advance és la millor cursa de trineus d'Europa?

Sí, i diria que a nivell de repercussió mediàtica és la segona del món només per darrere de la Iditarot, una cursa nord-americana que té al darrere una cadena de televisió que et porta 300 milions de persones. És la cursa on va morir fent un documental Félix Rodríguez de la Fuente. Nosaltres hem fet que la Pirena no sigui només una cursa d'un esport minoritari. Calia que fos una cursa que parles de medi ambient, del respecte els animals, de la biodiversitat, dels nostres Pirineus, de l'estil de vida que significa ser múixer i cuidar els gossos. Tot això fa del múixing un esport molt especial, que inclou moltes sensibilitats socials d'avui en dia.

I com seria aquesta manera d'entendre la vida dels múixers?

És tornar a la naturalitat: uns gossos, unes cordes, unes fustes i uns Pirineus meravellosos. Aquest esport té la capacitat de fer somiar en una altra manera de veure el món, sense diners o motors. Una cosa tan senzilla com escoltar a la matinada els gossos com borden. Quan els sents a la muntanya penses en tot plegat, en d'on venim, en el món.

La Pirena Advance ha notat la crisi econòmica?

Ens pensàvem que la crisi ens afectaria, com ho afecta tot, que tindríem la meitat d'inscripcions. I resulta, per sort, que no, que tenim una llista d'inscrits que fa patxoca. El nostre Pirineu te muntanyes fortes i potents, no com a Finlàndia, que tot és pla, i ens han vingut múixers de nivell perquè la cursa té prestigi. A més, per sort aquesta tradició ha fet que tinguem un pòsit estable de patrocinadors que ens permet seguir endavant.

Ja hi ha una generació de múixers catalans formada a la Pirena?

Sí, hi ha molta gent que no en sabia res, de les curses de gossos i trineu, i que han passat del sofà al trineu. Gent inquieta, que viu l'esport. Gent que adora els gossos i la natura. S'ha creat escola, la Pirena ha estat l'estímul per a molts. El 2006, per exemple, per primer cop va guanyar la cursa un múixer català, en Josep Domingo, de Mataró. Recordo quan fa anys li vaig deixar gossos meus i s'hi va posar molt seriosament. Amb la seva dona, veterinària, han format un tàndem meravellós, amb molta experiència. Va ser emotiu veure com un català guanyava per primer cop una cursa dominada des de sempre per múixers del Canadà, dels Estats Units, Noruega, Finlàndia, Alemanya, Àustria, Holanda...

Quines novetats i calendari té la Pirena?

El diumenge 16 de gener a les 10 del matí fem la gran presentació a la platja de la Nova Icària de Barcelona, que també serà una festa de l'adopció, amb més de 20 associacions protectores d'animals. I si parlem de la prova en si, el més important és la qualitat de la neu, perquè als Pirineus ja no s'hi poden trobar rutes inèdites. Aquest any tenim quatre campions d'anteriors edicions que farà que tinguem un gran nivell esportiu, que ens agrada. I també tenim canvi de nom, perquè s'han sumat al projecte els amics d'Advance, per això ara parlem de Pirena Advance.

stats