NOU CURS ESCOLAR
Societat 13/09/2012

La segregació lingüística, una càrrega per als mestres balears

La retallada de professors i de recursos a les illes Balears fa preveure un curs calent. A més, els mestres tindran més feina que mai a causa de la segregació lingüística imposada pel govern popular.

Enric B. Abelló
2 min
La segregació lingüística, una càrrega per als mestres balears

PALMA.Les illes Balears comencen el curs amb 161.039 alumnes però amb 590 professors menys respecte del 2011-2012. El nombre d'estudiants per cada docent creix un 4% i això malgrat que ara tindran més feina, perquè per primera vegada s'ha d'aplicar l'elecció de llengua en els infants de segon cicle d'educació infantil i primer cicle de primària.

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, va admetre dilluns, una altra vegada, que això pot significar en algunes escoles que es facin "grups d'iniciació en funció de la primera llengua escollida". I si no és el cas, sigui com sigui caldrà una atenció especial i personalitzada per als fills dels pares que els han triat el castellà. Amb tot, cada centre ha de decidir com s'espavila, el govern els ha encolomat el problema de gestionar la segregació lingüística amb menys recursos que mai.

Tot plegat, sumat al record de l'hivern passat, en què en alguns centres els alumnes duien flassades a classe perquè no hi havia diners ni per a la calefacció, revolta les associacions de pares i els professors. De fet, avui mateix es posa en marxa la campanya "Així el meu fill no comença", impulsada per la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA). L'entitat també ha convocat una concentració per a aquest matí davant la conselleria d'Educació. Recorden que el màxim legal d'estudiants per aula ha augmentat entre cinc i set alumnes, i que fins i tot arriba als 42 al batxillerat. Segons la FAPA, aquest curs "no serà normal per la saturació de les aules i les retallades de docents i de serveis complementaris", de manera que "no pot començar amb normalitat". On es notarà més la retallada d'interins és en la falta de suport per als alumnes amb necessitats especials o als nouvinguts. El principal sindicat en l'educació, l'STEI-i, també prepara mobilitzacions.

A tot això cal sumar-hi que el PP insisteix en la segregació lingüística malgrat el fracàs de l'anomenada elecció de llengua. Dels que podien triar, només un 8% dels pares amb fills a l'escola pública i un 12% a la concertada va exigir expressament que aprenguessin a llegir i a escriure en castellà. Tot i això, la diputada popular Aina Aguiló va fer encendre dimarts els diputats de l'oposició quan els va dir al Parlament que eren "dictatorials" per haver volgut "imposar" la immersió.

Matriculació encara oberta

Tot i que el curs comença avui, el termini de matriculació continua obert, de manera que encara s'hi poden afegir més alumnes. Per ara, les xifres que va fer públiques ahir el govern indiquen que hi ha 32.688 infants matriculats a educació infantil, 63.666 a primària, 42.429 a secundària i 12.334 a batxillerat. 109.730 alumnes estudiaran en una escola o institut públic i 51.309 en un centre concertat. El dia 24, a més, comencen el curs els 9.942 alumnes de formació professional.

En total, faran classe a tots aquests nens i joves 14.474 professors en 407 centres educatius. El mig miler de docents de diferència amb l'any passat eren interins.

stats