Societat 30/06/2012

L'incendi dels Prats del Rei, a l'Anoia, ja està en fase de control

El delegat del govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, diu que el foc –que ha cremat unes 1.000 hectàrees– ja està controlat

Efe / Acn
2 min
L'incendi dels Prats de Rei ja ha calcinat 1.000 hectàrees de vegetació agrícola i forestal / ACN

BarcelonaL'incendi agrícola i forestal dels Prats de Rei, a l'Anoia, està en fase de control després d'haver cremat gairebé 1.000 hectàrees, sobretot de camps de conreu, alguns dels quals encara tenien la collita per segar, segons ha indicat el delegat del govern de la Generalitat a la Catalunya Central Jordi Moltó. Els Bombers de la Generalitat han pogut estabilitzar el perímetre del foc, que no ha crescut durant la nit.

El moment més crític serà durant les hores centrals del dia, que és quan pujaran més les temperatures i les flames podrien revifar, tot i que es preveu que aquest dissabte l'incendi es pugui donar per controlat. Una quarantena de dotacions terrestres i quatre mitjans aeris treballen en aquests moments a la zona de l'incendi que afecta, des d'aquest divendres al migdia, una zona de vegetació agrícola, forestal, matoll i pastures dels municipis de Prats de Rei, Sant Pere Sallavinera (Anoia) i Aguilar de Segarra (Bages).

Els evacuats tornen a casa

Pel que fa a les persones evacuades, tots els interns del centre de discapacitats que havien estat desallotjats com a mesura preventiva ja van poder tornar a la seu de l'entitat i per passar-hi la nit, mentre que la resta d'afectats, en total onze persones, han dormit fora dels seus domicilis i han estat reallotjats en cases familiars o d'amics.

Segons el Servei Català de Trànsit, ja no hi ha cap afectació viària per l'incendi, i pel que fa a la circulació ferroviària, s'han restablert els trens de la línia Calaf-Cervera.

La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat manté activat en fase d'alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals (Infocat).

El conseller d'Interior, Felip Puig, es va desplaçar ahir a la nit fins a Calaf, on s'ha instal·lat el centre de control, i va fer un valoració "esperançadora" destacant que "la bona feina que s'ha fet des del primer moment ha permès fer un balanç d'encara no 1.000 hectàrees, i tots els flancs estan relativament sota control".

Un home de 53 anys que col·laborava en les tasques d'extinció va patir cremades a les mans de segon i tercer grau i va ser traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron. Igualment, un bomber va patir cremades en un braç i un altre, una intoxicació.

Causes de l'incendi

Puig va dir que, segons sembla, el foc l'hauria originat un vehicle d'una empresa dedicada a la revisió de línies elèctriques que va estacionar a Prats de Rei. Com a conseqüència de la forta calor, s'haurien produït unes espurnes que haurien encès uns matolls que hi havia sota el cotxe i, tot i que el conductor del vehicle va intentar apagar les flames, no li va ser possible i va avisar el 112. "Una fatalitat al costat de la carretera per unes comprovacions de caràcter tècnic", segons el conseller.

stats