AVENÇOS CIENTÍFICS
Societat 20/05/2011

L'Hospital Clínic obre la porta a desenvolupar una vacuna preventiva contra la sida

Un estudi demostra que un percentatge dels malalts de sida, sotmesos o no a tractament antiretroviral, tenen una resposta humoral contra el VIH i produeixen anticossos neutralitzants d'ampli espectre, cosa que obre la possibilitat de desenvolupar una vacuna preventiva contra aquesta malaltia

Lara Bonilla
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Investigadors de l'Hospital Clínic vinculats al programa HIVACAT (Projecte d'investigació de la vacuna de la sida) han presentat un estudi que demostra que un percentatge dels malalts de sida, sotmesos o no a tractament antiretroviral, tenen una resposta humoral contra el VIH i produeixen anticossos neutralitzants d'ampli espectre, cosa que obre la possibilitat de desenvolupar una vacuna preventiva contra aquesta malaltia.

El treball ha estat coordinat per la doctora Eloisa Yuste, investigadora de l'Hospital Clínic dins del programa HIVACAT. L'estudi va analitzar 508 mostres de 364 pacients per detectar la possible presència d'anticossos neutralitzants i, segons els resultats, un 2,3% en van generar. “El més important és que tot i que aquest percentatge és petit, l'hem trobat i ara buscarem aquesta resposta per mimetitzar-la”, ha explicat Yuste.

El doctor del Clínic i codirector de l'HIVACAT, Josep Maria Gatell, ha comparat aquesta resposta amb la imatge que reflecteix un mirall. “Aquests anticossos són sempre una imatge d'un original i anant enrere podem intentar identificar quin és l'original que ha produït aquesta imatge i això serà un potencial candidat per produir una vacuna”, ha dit Gatell.

“Si seguim en aquesta línia, en tres o quatre anys podríem tenir un candidat a vacuna que podria passar a estudi de fase I”, ha afegit.

stats