Societat 10/03/2012

S'eleven a 500 les hectàrees cremades per l'incendi forestal de Santa Cristina d'Aro, que continua actiu

Les condicions meteorològiques han millorat aquest matí a la zona, però es preveu que al vespre s'intensifiqui el vent.

Acn
2 min

Santa Cristina d'AroEls mitjans aeris s'han incorporat aquest matí a primera hora a les tasques d'extinció dels incendis de Santa Cristina d'Aro i Gerri de la Sal. Està previst que es vagin incorporant fins a set mitjans aeris -tres helicòpters i quatre avions de vigilància i atac- per donar suport a la seixantena de dotacions terrestres que continuen treballant a l'incendi de Santa Cristina d'Aro. Els bombers treballen intensament en el perímetre del foc, així com en els diversos focus secundaris que han anat provocant sobretot el cap de l'incendi, a la zona del Puig d'en Gros. Les flames han calcinat unes 500 hectàrees de vegetació forestal.

Els bombers se centren ara a atacar el flanc esquerre de la zona d'en Puig de Montclar, que aquesta nit s'havia apagat per si mateix però ha tornat a revifar per les brases que hi quedaven, i el cap de l'incendi a Sant Grau, que continua inestables i crema a clapes, segons ha explicat el cap de la regió d'emergències de Girona, Enric Cano.

D'altra banda, també, s'aniran incorporant aquest matí fins a quatre helicòpters bombarders a les tasques d'extinció de l'incendi de Gerri de la Sal. L'incendi de Santa Cristina d'Aro va obligar a desallotjar aquest divendres a la tarda 120 persones de la urbanització Fontbona i d'una masia de Llagostera, i de petits nuclis de Tossa de Mar. Es va posar a disposició dels veïns afectats el pavelló municipal de Llagostera així com l'edifici La Nau, de l'Ajuntament de Tossa de Mar.

Segons el Servei Català de continuen tallades les carreteres Gi-682 entre Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols i la carretera de Sant Grau, GiV-6821.

A més dels Bombers, a la zona hi ha desplaçats efectius dels Mossos d'Esquadra, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), de les policies locals, de la Creu Roja i de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Al parc de Bombers de Vall d'Aro s'ha constituït el Centre de Comandament Avançat (CCA) a través de la unitat mòbil de Protecció Civil i el Centre de Comandament de Bombers (CCB).

Pel que fa als incendis forestals del Pirineu, durant el matí els mitjans aeris treballaran en aquells punts de l'incendi que continuen actius i que es troben en zones de difícil accés, per acabar d'estabilitzar tot el perímetre. Continuaran treballant una vintena de dotacions terrestres.

L'incendi de Calbinyà (Valls de Valira) continua en fase de control i una vintena de dotacions treballen per acabar de controlar el perímetre del foc. Els incendis de Montanissell (Coll de Nargó) i Viu de Llevata (Pont de Suert) ja estan controlats, però encara hi treballen una i sis dotacions, respectivament, per poder acabar d'extingir les flames. Es demana que no es facin desplaçaments a les segones residències

La Direcció General de Protecció Civil manté en fase d'emergència el Pla Infocat pels incendis de Lleida i de Girona i insisteix a demanar als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s'hi desplacin fins que la situació d'emergència passi, els focs estiguin completament extingits i no hi hagi risc ni per les persones ni pels béns.

Així mateix, es demana als ciutadans que amb motiu del cap de setmana es desplacin a zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció i evitin activitats que augmentin el risc d'incendi.

stats