Societat 05/06/2012

La síndica de Barcelona rep en dos mesos el triple de queixes per desnonaments que en tot el 2011

Veïns del districte de Nou Barris que s'han quedat sense casa han presentat avui una vintena de queixes i demanen actuacions per resoldre la situació

Ara
2 min

BarcelonaEn només dos mesos d'aquest any, la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha rebut més del triple de queixes per desnonament que en tot l'any passat (12). N'ha registrat 40, una vintena de les quals de forma conjunta aquest dimarts a la tarda de la mà d'una vintena de famílies desnonades de Nou Barris, que hi han acudit amb el suport d'entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, l'Associació 500x20, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o Attac. S'hi han acostat de forma conjunta per demanar la intervenció de la síndica per aconseguir "una treva definitiva de desnonaments" i mesures com ara que "les famílies desnonades que presenten demandes puguin rebre pisos d'emergència social adequats als seus ingressos".

Denuncien que des de l'esclat de la bombolla immobiliària centenars de famílies estan sent desnonades i que Nou Barris és una de les zones més perjudicades. "Tot i les mesures anunciades per l'Ajuntament per fer front a la situació, al carrer no ha canviat res", ha lamentat Salvador Torres, de l'Associació 500x20, abans de la reunió amb Vilà.

La majoria de persones que s'han entrevistat aquest dimarts amb la síndica treballaven en el sector de la construcció entre els anys 2005 i 2006 i, amb la irrupció de la crisi, es van quedar sense feina. Ara es troben en una situació dura, perquè se'ls ha acabat l'atur i no reben prestacions socials.

Des de la sindicatura remarquen que els damnificats pels crèdits hipotecaris i els afectats pels desnonaments "són un grup cada cop més nombrós de persones que en general de bona fe i per ignorància van dipositar la seva confiança en ofertes creditícies d’entitats bancàries". Vilà creu que "l'Ajuntament ha sigut sensible al problema", amb mesures com la posada en marxa d'una comissió mixta per abordar la situació, però remarca que cal que se la plantegi a fons. Destaca que, fins ara, "no s'ha fet una veritable política d'habitatge social a Barcelona" i marca com a punt molt interessant aconseguir acords amb bancs i caixes sobre part del seu estoc d'habitatges.

La síndica critica que el Patronat Municipal de l'Habitatge té una xarxa amb 5.700 habitatges i que d'aquests només 1.700 són per als més necessitats a un preu bonificat en funció de la renda. Algunes de les queixes més habituals en matèria d'habitatge que ha rebut Vilà en els últims dos mesos aborden la disconformitat amb la denegació d'un habitatge social, endarreriments en la concessió de pisos socials o amenaces de desnonaments, entre d'altres.

stats