Societat 13/01/2012

Els Mossos planten cara al Govern i només parlen a la gent en castellà

Només ho faran en català si algú els ho demana. Els sindicats denuncien una rebaixa de les condicions laborals i asseguren que hi haurà més mobilitzacions

Elena Freixa / Guillem Genovès
2 min
Delegats sindicals dels Mossos d'Esquadra al vestíbul de la comissaría de plaça Espanya de Barcelona / ACN

BarcelonaEls Mossos han aparcat el català i es dirigeixen als ciutadans "preferentment" en castellà per pressionar la conselleria d'Interior en les negociacions per evitar més retallades. Com a mínim, és el que han reclamat els sindicats SPC, SAP-UGT i SME-CCOO a tots els agents.

Valentín Anadón, representant de SAP-UGT, ha confirmat la instrucció sindical en una conversa telefònica a l'ARA.

Antoni Castejón, de CCOO-SME, també ha confirmat la petició de dirigir-se als ciutadans en castellà. De tota manera, si un ciutadà reclama ser atès en català, els agents canvien de llengua, ja que hi estan obligats.

No és la primera vegada que els Mossos fan servir la llengua com a mesura de pressió davant la Generalitat. Els sindicats diuen que és una manera de fer evident que el Govern només es preocupa per la imatge del cos i deixa de banda necessitats bàsiques menys vistoses.

Els sindicats també han demanat als agents que deixin de fer servir el seu telèfon mòbil per als temes relacionats amb la feina i que esborrin els números particulars apuntats a les agendes de les comissaries. "Si ells no negocien, nosaltres no col·laborarem amb el nostre material", han explicat.

El portaveu de SAP-UGT ha defensat la mesura de la llengua com a resposta a la política "de maquillatge" del Govern en matèria de seguretat. "Diuen que no hi ha diners per a res però, en canvi, ens volen canviar l'uniforme", ha dit.

Segons Anadón, un vestuari complet de mosso quan surt de l'acadèmia té un cost d'uns 2.000 euros. Multiplicat per 17.000 agents, la despesa supera els 37 milions.

Reunió amb Interior

Aquest migdia el conseller d'Interior, Felip Puig, ha accedit a negociar amb els sindicats de Mossos després que uns quaranta delegats han irromput aquest divendres al migdia al vestíbul de la comissaria de la plaça Espanya de Barcelona com a mesura de protesta per la rebaixa de les condicions laborals que denuncien que patiran els membres del cos.

La direcció general de la Policia ha enviat un comunicat anunciant una reunió per a aquest divendres a la tarda. Diu la nota: "Arran dels contactes que es mantenen des de dimecres passat amb sindicats policials per tal de presentar les mesures de contenció i reducció de les despeses en matèria de personal i la seva afectació als membres del cos de Mossos d'Esquadra, el departament d'Interior ha cregut convenient convocar per a aquesta tarda una reunió amb els representants sindicals. La trobada tindrà lloc a la direcció general de la Policia. L'objectiu és obrir vies de negociació per tal d'explorar millores per al personal del cos de Mossos d'Esquadra, sempre dins del marc fixat per Funció Pública".

El secretari general de SPC, David José, ha dit que l'objectiu és "començar les negociacions i que les retallades no vinguin imposades de manera unilateral".

stats