RETALLADES A L'EDUCACIÓ
Societat 05/05/2012

Els sindicats convoquen vaga a l'ensenyament públic el 22 de maig

S. Sánchez
2 min
Les mobilitzacions sindicals s'han succeït des que es van iniciar les retallades. Ara ve la vaga.

BARCELONA.Tots els sindicats de l'ensenyament públic han convocat una vaga als centres de primària i secundària catalans per al 22 de maig, en protesta per les retallades de la Generalitat i de l'Estat.

Després de cridar ahir el professorat i la comunitat educativa a unir-se a l'aturada, les forces sindicals treballaran els pròxims dies per fer extensiva la vaga a la resta d'ensenyaments, des de les escoles bressol fins a les universitats, passant per l'educació no reglada (idiomes i escoles d'adults). Els sindicats estatals han fixat els dies 22, 23 i 24 de maig com a "jornades de lluita" contra les retallades en educació, i cada autonomia està estudiant les accions concretes que emprendrà.

USTEC-STS, CCOO, la UGT, la CGT i ASPEPC·SPS van coincidir a acusar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de ser "còmplice" del govern espanyol, per aplicar a Catalunya les retallades que el ministeri d'Educació va aprovar per reial decret. Segons els sindicats, la suma de les retallades catalana i estatal suposa "un atac sense precedents a la qualitat de l'educació", que portarà els centres educatius catalans "als paràmetres anteriors als anys 80", va denunciar el representant de l'escola pública a CCOO, Marc Sangüesa, que va xifrar en 2.813 els mestres i professors que el Govern s'estalvia de contractar amb l'augment d'una hora lectiva setmanal als docents. Per això, els sindicats creuen que els 600 interins que perdran la feina segons la conselleria seran, en realitat, "més del doble", va dir la portaveu d'USTEC, Rosa Cañadell. "Acusem la consellera d'ajudar a desmantellar l'ensenyament públic amb unes retallades injustes que no serviran per sortir de la crisi", va afegir.

La matriculació s'endarrereix

Mentrestant, el procés de preinscripció i matriculació del curs vinent s'ha endarrerit al juny -de l'1 al 8 es publiquen llistes i de l'11 al 15 és la matrícula- per donar temps a aplicar l'augment de ràtios prevista per l'Estat, dins dels límits fixats per la consellera Rigau.

stats