Societat 17/05/2012

Un nou 'software' diagnostica el risc de caure en una depressió

1 min
Un nou 'software' diagnostica el risc de caure en una depressió

Fruit de la col·laboració universitària

El projecte Optimi ha desenvolupat un sistema informàtic que permet predir en persones amb un alt nivell d'estrès el risc de patir una depressió. El nou sistema, que ha estat desenvolupat sota la coordinació de l'empresa Everis per la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València, ja ha estat testat en 95 individus amb un encert del diagnòstic del 85%.

Uns sensors obtenen les dades

El programari informàtic recopila les dades de cada pacient a través d'uns sensors que mesuren la taxa cardíaca, la qualitat del son, l'hormona cortisol -que se segrega en situacions d'estrès- i l'asimetria en l'activitat dels dos lòbuls cerebrals, entre altres paràmetres. A més, els pacients han de respondre a diversos qüestionaris psicològics. El programa processa les dades i retorna al pacient els resultats.

El projecte preveu una teràpia 'online'

S'està desenvolupant ara una segona fase del programa que preveu oferir un tractament preventiu contra la depressió. La coordinadora del projecte, Catalina Jiménez, va explicar que l'objectiu últim d'Optimi és que es pugui aplicar en el sistema públic de salut, asseguradores o mútues. Però abans de comercialitzar-lo, cal esperar els resultats de la teràpia que s'està aplicant ara en diversos grups de població. Jiménez va explicar que si els resultats avalen la validesa del projecte es poden fixar les bases "d'un sistema capaç d'oferir prediccions en el camp de les malalties mentals i oferir tractament preventiu i personalitzat". El pla de negoci, que es redactarà el 2013, definirà el cost del tractament per al pacient.

stats