ENVELLIMENT
Societat 22/11/2011

La soledat incrementa el risc de mortalitat

Es calcula que la soledat afecta més de mig milió de persones grans a Espanya i 150.000 a Catalunya. Els experts que avui han participat a la Jornada Internacional de Soledat han demanat més implicació a les administracions per combatre la soledat

Lara Bonilla
1 min
Hora de dinar a la llar La Llar de l'Ancianitat de Terrassa, oberta fa 62 anys, és un dels símbols de l'obra social d'Unnim a la cocapital del Vallès Occidental.

BarcelonaEls investigadors internacionals que han participat a la jornada han destacat la necessitat de trencar estereotips negatius associats a l'envelliment que porten a inhibir la capacitat de participació de les persones grans. Aquest és un dels grans reptes de la societat actual.

A Catalunya, es calcula que unes 250.000 persones majors de 65 anys viuen soles i, d'aquestes, 150.000 pateixen soledat no volguda. Aquesta situació té efectes sobre la salut. Segons Louise Hawkley, directora del Laboratori de Neurociència Social de la Universitat de Chicago, quan una persona gran se sent sola, li augmenta la pressió arterial i això li pot provocar complicacions greus de cor. A més, també conclou que la soledat s'associa a un increment del risc de mortalitat.

Aquesta és una de les conseqüències de la soledat en les persones grans que s'han posat sobre la taula a la primera Jornada Internacional de Soledat, Aïllament Social i Solitud en la vellesa, que ha organitzat avui la Fundació Amics de la Gent Gran.

Els experts participants també han reclamat el suport de les institucions per a fer front al creixent aïllament social de la gent gran.

stats