EDUCACIÓ
Societat 01/08/2015

El somni del Billy Elliot català penja d’un fil

L’ha seleccionat el ballet reial de Londres, però la família no pot pagar el cost del curs

Elisabet Escriche
3 min
Guillem Cabrera va començar a ballar amb només  3 anys. Té un do innat per a la dansa.

Barcelona45.000 euros és el que separa Guillem Cabrera de complir o no el seu somni. Amb només 11 anys i una maduresa que no deixa ningú indiferent, ho té clar: vol ser ballarí. Té les condicions físiques i l’actitud. Però, sobretot, té el do. Aquell talent que fa que Leo Messi s’hagi convertit amb els anys en el millor jugador de futbol del món o Michael Phelps en el millor nedador de la història. El Guillem ha sigut un dels dotze seleccionats entre 800 nens d’arreu d’Europa per entrar a l’exigent Royal Ballet School de Londres. L’únic problema són els diners.

La família viu a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Els seus pares són tècnics mediambientals i té un germà de 9 anys, que s’ha decantat per l’atletisme. Conscients que no poden fer front als 45.000 euros per curs que els exigeix l’escola, els pares lluiten perquè els diners no siguin l’obstacle que impedeixi al Guillem ser ballarí. Fa tres mesos li van crear un perfil a Facebook i a partir d’aquí va començar el ressò social. Ja ha aconseguit gairebé 2.000 seguidors i la solidaritat de la gent. “Vam crear dos comptes, un bancari i un altre a moneyfordreams, després que diverses persones ens diguessin que volien ajudar el Guillem i portem recaptats uns 8.000 euros”, explica el seu pare, el Germà. Però aquests diners i els que pot posar la família continuen sent insuficients. Per això han parlat en diverses ocasions amb l’escola per aconseguir que li bequi una part del curs. Fins ara la resposta sempre ha sigut negativa perquè el centre no subvenciona alumnes tan joves que no saben si aguantaran l’exigent formació que reben. Fa dos dies, però, es va obrir una escletxa a l’esperança. L’escola els va enviar un correu electrònic en què deixa clar que creuen en “el talent del Guillem” i que, veient el ressò social, els intentaran ajudar econòmicament. En un màxim de dues setmanes els faran una proposta.

El Guillem va començar a ballar amb només tres anys en una activitat extraescolar. El seu do no li ve de família: al pare li agrada el futbol i la mare mai ha fet esport. De seguida, però, s’hi va enganxar i va començar a formar-se a l’escola de dansa Olga Roig de Manresa, on actualment va a classe tres dies a la setmana en sessions de dues hores. Cada dissabte, a més, va amb la companyia Tour Jove Ballet a fer 5 hores i mitja de classe a l’Institut del Teatre. L’estiu i els períodes de vacances escolars també els aprofita per formar-se. Va ser precisament en un curs de la Setmana Santa de l’any passat quan li van proposar que es presentés a les proves d’accés de la Royal Ballet School. Els seus pares van presentar la sol·licitud especificant que no podien assumir el cost dels estudis. Tot i així, el centre el va cridar per fer una primera audició el 16 de gener. Dos dies després, li comunicaven que entre 800 nens havia sigut un dels 23 seleccionats per a la segona audició. El 27 de febrer, mentre els pares coneixien com era l’escola, el Guillem va fer la segona prova, que va durar vuit hores i que li ha donat l’accés al centre.

Davant la possibilitat que finalment no pogués estudiar-hi, els pares van decidir que com a mínim durant una setmana el Guillem fes un curs d’estiu al centre, que va fer la setmana passada. El va acompanyar tota la família, que es va quedar a Londres en una autocaravana llogada. El viatge de retorn a casa va ser dur. A les reticències fins llavors de l’escola a becar el Guillem s’hi va sumar un protagonista inesperat. “A l’altura de França ens van trucar que a causa de l’incendi d’Òdena s’havia desallotjat la nostra urbanització”, explica el pare. Els bombers van poder aturar les flames i ara l’escola s’està replantejant la beca. El Guillem, però, encara té una segona via de solució: que una empresa aposti pel seu talent i l’ajudi a convertir-se en el real Billy Elliot català.

stats