Projecte científic
Societat 22/11/2011

La reedició del somni de Monturiol

Un grup d'emprenedors han desenvolupat a Catalunya un submarí tecnològicament avançat, malgrat problemes de finançament i suport institucional

Marta Bausells
1 min
La reedició del somni utòpic de Monturiol

Barcelona"És la història de Monturiol repetida, malauradament", afirma Josep Maria Gili, professor d'investigació del departament de biologia marina i oceanografia de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona. Parla del projecte d'un submarí públic per a Catalunya que s'està desenvolupant en un taller de Sant Feliu de Llobregat, l'Ictineu 3, en honor precisament al cèlebre enginyer i intel·lectual català que, el 1859, va dissenyar i fabricar el primer submarí del món. La història es repeteix perquè, igual que Monturiol, l'equip d'emprenedors que ha creat aquest submarí s'està trobant amb grans dificultats pressupostàries i ha hagut de recórrer a la ciutadania.

Ni Catalunya ni l'Estat espanyol tenen cap submarí, a diferència de la majoria de països del seu entorn. Pere Forès, director del projecte i dissenyador industrial, explica que l'Ictineu 3 es podria utilitzar tant per a la ciència com per a emergències ecològiques –"com la del vessament del Prestige"– i també per a troballes arqueològiques. Amb 1,8 milions d'euros ja gastats, el 14% dels quals han provingut d'inversions públiques, Ictineu Submarins –empresa constituïda al 2007– ha dissenyat un submarí tecnològicament potent, similar a altres a nivell europeu.

El problema per al projecte és el mateix que el converteix en quasi proesa: el fet que els seus impulsors l'han tirat endavant sense el suport de potents empreses tecnològiques o de les institucions. De fet, actualment els falten 200.000 euros per completar el submarí, al qual ja han retallat "tot el que era retallable", explica Forès. Per això, han engegat una campanya de subscripció popular per demanar suport a la societat civil.

Podeu llegir el reportatge complet a l'ARA PREMIUM.

stats