Societat 25/07/2013

La lluna plena ens treu la son

Un estudi de la Universitat de Basilea demostra que hi ha una connexió entre els cicles de la Lluna i el son

Europa Press
2 min

MadridCientífics de la Universitat de Basilea, a Suïssa, han demostrat que els cicles lunars i els comportaments de son humà estan connectats. Els resultats, publicats a la revista 'Current Biology', suggereixen que, tot i els canvis de la vida moderna, els éssers humans encara responen als ritmes geofísics de la Lluna.

El grup de recerca dirigit per Christian Cajochen, de l'Hospital Psiquiàtric de la Universitat de Basilea, va analitzar el son de més de 30 voluntaris en dos grups d'edat en el laboratori. Mentre dormien, controlaven els seus patrons cerebrals i moviments oculars, i mesuraven les seves secrecions hormonals.

Les dades mostren que tant la percepció subjectiva com objectiva de la qualitat del son canvia amb els cicles lunars. Al voltant de la lluna plena, l'activitat cerebral en les àrees relacionades amb el son profund cau un 30 per cent, es triga cinc minuts més a agafar el son i, en general, es dorm 20 minuts menys.

Els voluntaris van tenir la sensació que el seu son havia estat pobre durant la lluna plena i mostraven nivells inferiors de melatonina, una hormona que regula els cicles del son. "Aquesta és la primera evidència fiable que el ritme lunar pot modular l'estructura del son en els éssers humans", afirma Cajochen.

Segons els investigadors, aquest ritme de son podria ser una relíquia de temps passats, quan la Lluna era responsable de la sincronització de la conducta humana. Això és ben conegut per a altres animals, especialment animals marins, en què la llum de la Lluna coordina la conducta de la reproducció.

En l'actualitat, aspectes com la llum elèctrica emmascaren la influència de la Lluna sobre els humans. No obstant això, l'estudi conclou que en l'ambient controlat del laboratori i amb un estricte protocol d'estudi, l'activitat de la Lluna sobre els humans és evident i mesurable.

stats