ADÉU AL FUM
Societat 19/01/2011

La llei del tabac, còmplice dels que volen deixar de fumar

Tenir el ferm propòsit, escollir bé el moment i disposar de l'ajut necessari són punts fonamentals a l'hora de deixar de fumar. La nova llei, però, contribueix a aplanar el camí perquè elimina temptacions.

Maria Ortega/anna Brullet
2 min
Twitter, Cristina

Barcelona.Clàssic entre els clàssics, el propòsit de començar el nou any fumant l'última cigarreta té tots els números per haver encapçalat la llista de desitjos per al 2011. El músic Manu Guix, per exemple, donava oficialitat, a través del Twitter, al seu propòsit. Dinou dies després, el repte de no tornar-se a posar una cigarreta als llavis continua en peu. La periodista Cristina Puig també engegava l'any amb el mateix objectiu i, fins ara, la cosa funciona. Tots dos reconeixen que no és la seva primera vegada i que evitar les recaigudes no és una missió senzilla. Saben que els primers dies són especialment complicats, però s'aferren a les facilitats afegides de la nova llei del tabac: "Si no puc fumar mentre faig el cafè o prenc la copa, la veritat és que ja no em ve tant de gust encendre la cigarreta i fumar-me-la sola al carrer", explica Cristina Puig.

Diuen que encara és aviat per haver detectat millores en la salut, com ara notar més els gustos o respirar més bé. Manu Guix, en canvi, sí que està notant alguns canvis en la veu que li compliquen una mica la feina.

La periodista Sandra Barneda fa dos mesos i mig que no fuma una cigarreta i denuncia que caldria un tractament més específic per a les persones que deixen de fumar: "És una addicció com ho pot ser l'alcohol per als alcohòlics, però, en canvi, no es tracta de la mateixa manera". Explica que el primer pas, "i potser el més complicat", és imaginar-se la pròpia vida sense tabac, concebre les situacions quotidianes sense la cigarreta entre els dits. L'actriu Ariadna Gil també es va avançar a l'entrada en vigor de la nova llei i des de l'estiu es considera exfumadora. Confessa que, tot i que ha passat mig any, encara té moltes ganes de fumar. Va fer el pas sense ajudes externes, només amb xiclets de nicotina.

El polifacètic Pau Riba va entrar, fa cosa de sis anys, al club dels exfumadors de tabac. Va prendre la decisió d'un dia per l'altre, després de tota una vida com a fumador esporàdic de tabac i de veure que, en èpoques de més feina, la necessitat de nicotina s'intensificava. Els primer dies van ser els més durs, però no té un record especialment conflictiu dels mesos següents.

Tant per a exfumadors amb pocs dies sense tabac a les espatlles com per als que ja acumulen uns quants anys sense fum, la prohibició de fumar en locals d'oci ha estat una empenta molt positiva. Fins i tot el líder d'Unió, Josep Antoni Durar i Lleida, que va deixar de fumar fa més de quatre anys per imperatiu mèdic, reconeix que té temptacions quan fumen cigars al seu costat i explica que el dia de la final de la Champions a Roma va estar a punt de fumar-se'n un, però que va poder superar la temptació. Cal força, perquè n'hi haurà més.

stats