SALUT
Societat 02/01/2011

El tabaquisme costa cada any 600 milions d'euros a la sanitat pública catalana

Els experts calculen que la prohibició de fumar als espais tancats reduirà el nombre de fumadors. En quatre anys ja s'ha passat del 34% de fumadors al 28%

Redacció
2 min
Julio Ramos assaboreix una de les últimes cigarretes. A partir d'avui ja no es pot fumar en espais tancats.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Les parelles de fumadors, els cambrers i treballadors de locals d'oci són els col·lectius més exposats al tabaquisme passiu o involuntari. "I el fum del tabac ambient té els mateixos agents carcinògens i els mateixos components tòxics que el fum que s'empassa un fumador", explica Esteve Fernández, cap de la Unitat de Control del Tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia.

Aquests fumadors passius tenen un 30% més de possibilitats de patir un infart de miocardi i entre un 20 i un 30% més de patir càncer de pulmó, a més del risc de desenvolupar malalties respiratòries que són, després dels tumors i les malalties del sistema circulatori, la tercera gran causa de mortalitat a Catalunya. A més, el tabaquisme és responsable de 350.000 consultes mèdiques. I això, té un cost econòmic. Concretament, més de 600 milions d'euros.

Això és el que li costa a la sanitat pública catalana tractar les malalties relacionades amb el tabac. Cada any moren a Catalunya 9.000 persones per malalties relacionades amb el tabac. Això vol dir gairebé una mitjana d'una persona per hora. A l'Estat espanyol són 55.000 els morts pel tabac i entre 1.200 i 2.000 persones no fumadores s'afegeixen a aquesta llista de morts a causa del tabaquisme.

Baixa el nombre de fumadors

Els experts consideren que l'entrada en vigor de la nova llei del tabac permetrà reduir les malalties relacionades amb el tabaquisme, sobretot pel que fa als fumadors passius. Un estudi del 2006 ja indicava que l'entrada en vigor de l'anterior llei va suposar una reducció del nombre d'infarts en la regió sanitària de Barcelona. Durant el 2006 es va detectar una davallada en la taxa d'infarts d'un 11% per a homes i un 9% per a dones. On també s'ha registrat un descens és en el nombre de fumadors. Actualment, fuma un 28% de la població catalana quan el 2006 la xifra de fumadors diaris i ocasionals era del 34%. La majoria consumeix tabac diàriament, només un 3,3% són fumadors ocasionals i hi ha més homes fumadors que dones. Les campanyes antitabac, però, sembla que han donat resultat. El percentatge d'exfumadors s'ha incrementat un 20% i els homes grans i les dones joves són els que més abandonen l'hàbit.

stats