GASTRONOMIA
Societat 12/02/2012

A taula, guanya la senzillesa

Thaïs Gutiérrez
3 min
A taula, guanya la senzillesa

"El pa amb tomàquet és un dels grans elements identificatius de la cuina catalana -diu el cuiner d'estrella Michelin Carles Gaig-, i, de fet, l'hem sabut exportar tant que pots anar a Nova York i trobar-ne". Potser per això els lectors de l'ARA l'han triat com el seu plat preferit. Volíem saber quins són els plats més populars de la cuina catalana i vam demanar als lectors que ens fessin suggeriments. En va sortir una llista de 20 plats, molt representatius de la nostra diversitat gastronòmica, i vam demanar que d'aquests en triessin el preferit. La votació s'ha fet pocs dies abans que el president de la Generalitat, Artur Mas, presideixi dimarts l'acte de presentació de la candidatura de la cuina catalana a la Unesco per ser Patrimoni de la Humanitat. El resultat de la votació de l'ARA ha entronitzat el pa amb tomàquet al primer lloc, seguit de l'escudella i carn d'olla i dels canelons. Hem parlat amb tres cuiners de renom que ens donen la seva opinió sobre aquestes receptes tradicionals i comparteixen els seus plats preferits del receptari català de sempre.

Plats que es perden

Tot i reconèixer que el pa amb tomàquet és un element identificatiu, Carles Gaig destaca que "no es pot considerar un plat" perquè "la cuina catalana és més d'elaboració", diu, i per això lloa els plats que han quedat en segon i tercer lloc. "L'escudella i carn d'olla és un plat típic dels països mediterranis però els catalans li hem donat un toc que el fa únic i això ho aconseguim gràcies a dos ingredients molt nostrats: la botifarra negra i la pilota". Pel que fa als canelons, Gaig destaca: "Els hem fet molt nostres gràcies a la carn rostida, fent-la coure molta estona, com feien les àvies, perquè quedi melosa". Gaig confessa que si hagués hagut de triat un plat hagués estat el de faves a la catalana, ara que n'és època, tot i que també es confessa devot de la tripa i els peus de porc a la catalana, "uns plats que s'estan perdent perquè molt poca gent els fa a casa".

En canvi, Jean-Luc Figueras, xef executiu del Mandarin Oriental, diu que el seu plat preferit és el cap i pota, que defineix com a "fabulós". Ell considera que aquest plat és molt representatiu de l'essència de la cuina catalana, "que és basa en les picades i en els guisats i que es manifesta en plats com els de mar i muntanya, els guisats de conill i els suquets de peix". Pel que fa al pa amb tomàquet, Figueras el considera "un invent fantàstic". "Per això és un plat que han intentat copiar a tot arreu gràcies a la seva senzillesa i practicitat". Creu que el millor pa amb tomàquet "és el que es fa amb un bon pa de pagès, tomàquet de penjar, un bon oli i una mica de sal, i amb el pa sense torrar perquè el tomàquet s'absorbeixi bé". De l'escudella i carn d'olla, Figueras diu que representa molt bé la cuina catalana d'hivern i recomana fer-la bullir a poc a poc i posar-hi sempre una mica de sagí. Pel que fa als canelons, el xef del Mandarin destaca el seu origen italià tot i que avui estan totalment integrats al receptari català i es mengen el dia de Sant Esteve. "Dels tres guanyadors, és el plat que menys es fa a casa, s'ha perdut i és una pena", reconeix.

Ada Parellada, en canvi, troba que els tres plats escollits pels lectors del diari demostren que "la cuina catalana s'està perdent a una velocitat que fa por". "Que la gent voti el pa amb tomàquet com a plat preferit és molt trist perquè és una cosa molt petita comparada amb la grandesa de la nostra cuina -diu-. Crec que l'han votat perquè és el més fàcil, el que encaixa amb la nostra manera ràpida de viure, no requereix elaboració ni gaires ingredients i es pot menjar al sofà", destaca. Però, per Parellada, la cuina catalana és la cuina dels guisats, del fricandó, les mandonguilles amb sèpia, el pollastre amb escamarlans, els peus de porc... Alguns d'aquests plats han tingut molt suport dels lectors però no estan entre els primers. La cuinera creu que és "perquè a casa s'han deixat de fer guisats". "La gent ja no té temps per a la cuina i s'estan perden les receptes de les nostres àvies", es queixa.

stats