tecnologia
Societat 27/04/2011

S'apaga el telescopi per escoltar els extraterrestres

La crisi obliga a suspendre les activitats del radiotelescopi Allen Array (ATA), dedicat específicament a la recerca de senyals alienígenes a l'univers profund

Redacció
1 min
Antenes del telescopi Allen a Hat Creek, Califòrnia

BarcelonaLa crisi econòmica també ha passat factura a l'observatori de la Universitat de Califòrnia-Bekeley a Hat Creek. La retallada de fons estatals i federals per a les operacions de l'observatori l'han obligat a suspendre les activitats del radiotelescopi Allen (ATA), dedicat específicament a la recerca de senyals alienígenes a l'univers profund.

Tom Pierson, responsable de l'Institut SETI, l'organisme que s'encarrega de buscar intel·ligència extraterrestre i d'operar el telescopi, ha explicat en un comunicat que els fons federals disponibles del NSF (National Science Foundation) s'han reduït a un 10%, alhora que el dèficit pressupostari de Califòrnia ha rebaixat dràsticament els fons estatals disponibles.

L'Allen Telescope Array (ATA), un telescopi amb 42 antenes receptores d'ones de ràdio, va ser construït gràcies a la donació de més de 25 milions de dòlars del magnat informàtic i cofundador de Microsoft, Paul Allen, a qui deu el seu nom. Els seus responsables asseguren que els plans de futur de la instal·lació eren examinar els 1.235 exoplanetes detectats per la sonda Kepler de la NASA.

Segons informa SETI a la seva pàgina web, l'Institut està treballant per assegurar que el radiotelescopi torni a estar operatiu al més aviat possible. Paral·lelament, l'organisme demana als visitants de la seva web que donin fons per reprendre el projecte.

L'organització assegura que necessita una injecció extra de 5 milions de dòlars, encara que la direcció del centre explica que encara no han parlat amb Allen de la possibilitat d'ampliar la donació inicial.

stats