Societat 20/08/2011

La televisió es bolca en el Papa, però l'audiència no respon

Els canals de televisió de l'Estat, i especialment els de TVE, s'estan bolcant en la visita del Papa a Madrid. En la primera jornada d'actes, però, Sálvame va arrasar en audiència.

Auri Garcia Morera
2 min
Dos religiosos acreditats com a periodistes cobreixen un acte del Papa a la plaça de Cibeles de Madrid.

Barcelona.Dijous al migdia, La 1 va liderar amb l'arribada del Papa, fregant el 14% de share i superant el mig milió d'espectadors en una franja de baix consum televisiu. A més, l'altra cadena que va emetre íntegrament l'arribada, Antena 3, va aconseguir un 6,9% de quota i 271.000 espectadors.

Més enllà dels primers moments, però, el primer dia de la visita del Papa no va aconseguir atraure els telespectadors. La 1 va emetre un programa especial a la tarda en què mostrava la benvinguda dels joves a la plaça de Cibeles, que va caure fins a sis punts per sota de la mitjana de la cadena. L'especial va tenir un 6,8% de quota de pantalla, amb mig milió d'espectadors, mentre que a la mateixa hora el programa Sálvame diario arribava al 18,5% de share i s'apropava als dos milions. El minut d'or el va tenir La 1, però va ser abans de l'especial del Papa, amb el culebró Amar en tiempos revueltos , que a les 17.04 va arribar als 2.799.000 espectadors.

TVE va fer un gran desplegament durant el primer dia de la visita, amb el canal 24h i La 2 com a complements del canal principal. La lectura de l'Evangeli i l'homilia a la plaça de Cibeles del vespre, a La 2, només van tenir un 1,8% de share , també per sota de la mitjana de la cadena. Durant una estona, prop d'una hora, aquests tres canals de la televisió pública es van solapar i van emetre exactament el mateix senyal, cosa que va motivar dures crítiques d'Héctor Maravall, que és conseller de RTVE a proposta del sindicat Comissions Obreres. En declaracions a El País , Maravall va assegurar que "simultaniejar les tres programacions" li havia semblat "excessiu".

Els canals que han preparat una cobertura més extensa, però, són els conservadors Intereconomía TV i 13 TV. En la primera jornada, ells tampoc van destacar en audiència. Intereconomía TV va tenir un 1,5% de quota de pantalla mitjana, en la línia del que és habitual. 13 TV en va tenir encara menys, un 1,3%, tot i que en el seu cas va suposar tot un rècord. Aquest canal sol tenir una quota del voltant del 0,5%.

A Catalunya, les audiències dels actes del Papa van seguir el mateix patró, però amb xifres encara més discretes. Al migdia, La 1 va liderar però amb tan sols un 10% de quota, mentre que Antena 3 va tenir un 5,5%. A la tarda, l'especial de La 1 només va tenir un 2,5% de quota. A part de Sálvame diario , líder amb un 16,4%, fins i tot els refregits de S'ha escrit un crim de 8TV van tenir més audiència. Intereconomía TV i 13 TV van tenir un 0,8% i un 0,4% de share al llarg del dia.

La cobertura televisiva dels actes del Papa a Madrid continua avui, des de primera hora, amb l'emissió a La 1 dels preparatius de la missa de l'Almudena, la missa mateixa, i els moments previs de la vigília a Cuatro Vientos, que serà oferta per La 2. De les privades, només està previst que es parli de la visita dins de La noria . Demà, juntament amb La 1, Antena 3 emetrà la missa des de Cuatro Vientos. A la pública, a més, es veurà el comiat de Barajas de la tarda. Gràcies a la vaga de futbolistes, cap d'aquests actes no haurà de competir amb la Lliga.

stats