Societat 22/11/2011

El temporal inunda platges i obliga a tallar alguns passeigs marítims

Protecció civil alerta que aquest dimecres la situació de la mar serà compliacada, tot i el retrocés de les pluges. En alguns indrets de la costa s'han registrat onades superiors als 4 metres d'alçada

Acn
2 min

BarcelonaEl temporal ha afectat amb especial intensitat aquest dimarts el litoral català, arribant a algunes platges i passegis marítims. Alguns dels quals, fins i tot, han desaparegut. En certs indrets de la costa, com Blanes o el Prat del Llobregat les boies marítimes han registrat onades superiors als 4 metres d'alçada. A l'Escala (Alt Empordà) algunes platges han resultat afectades pel temporal, mentre que a l'Ampolla (Baix Ebre), s'ha hagut de tallar un tram del passeig marítim per entrades d'aigua, tot i que no ha arribat a inundar-se. A Blanes (Selva) l'onatge ha fet desaparèixer part de la platja. D'altres municipis, com Vilassar de Mar (Maresme), han tacat els accessos al passeig marítim.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activada l'alerta del pla Inuncat pel mal estat de la mar, però retira l'avís per pluges intenses. En aquest sentit, han destacat les actuacions preventives dels serveis municipals de Protecció Civil i de les policies locals dels municipis costaners, que aquest dimarts s'han vist afectats per l'avís de risc meteorològic per estat de la mar.

Platges inundades i passejos tallats

A l'Alt Empordà, el temporal ha afectat les platges de l'Escala, mentre que a Llançà ha resultat afectat un aparcament municipal, tancat per onatge de la llevantada. Des del municipi es va controlant la situació.

Al Baix Ebre, s'ha hagut de tallar un tram del passeig marítim de l'Ampolla perquè s'ha inundat, mentre que a Tortosa es manté la retirada de vehicles aparcats a barrancs i zones inundables. A Badalona s'ha tancat preventivament l'accés al pantalà, mentre que al Garraf, hi ha mar de fons a Sitges i Vilanova i la Geltrú però de moment no ha afectat el passeig marítim.

La Selva ha concentrat diverses incidències. A Blanes ha resultat afectada tota la costa del municipi pel fort onatge, que ha fet desaparèixer part de la platja, tot i que el passeig marítim no registra incidències. També hi ha hagut esllavissades que han afectat els carrers del nucli històric. A Lloret de Mar, la costa està afectada pel fort onatge, tot i que igualment el passeig marítim no registra incidències. A Lloret es dóna pas alternatiu al quilòmetre 14 de la GI-682 per esllavissades.

Pel que fa al Maresme, s'ha tancat l'accés als espigons per onades de 2,5 metres a Mataró i a Vilassar de Mar s'han tancat els accessos al passeig marítim, ja que presenta força aigua acumulada. La policia local està fent rondes cada mitja hora per controlar com evoluciona la situació ja que l'aigua arriba a prop de les vies. Aquest fet obliga els trens de la R1 a circular a 30 quilòmetres per hora entre Mataró i Vilassar i entre Pineda de Mar i Malgrat de Mar.

D'altra banda, a Torredembarra (Tarragonès) les onades estan entrant a dins del passeig marítim arrossegant sorra.

Recomanacions als municipis

Amb l'objectiu d'evitar situacions de risc i minimitzar els efectes d'aquest episodi meteorològic advers, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) està avisant els municipis que es poden veure afectats i se'ls ha recomana que prohibeixin l'accés de les persones als passeigs marítims, esculleres o espigons que quedin propers als efectes de l'onatge i del vent. També que facin vigilància als punts d'actuació prioritària durant l'episodi i que netegin els embornals i zones de desguàs d'aigües. Al seu torn, demana que es prohibeixi l'estacionament de vehicles en rieres, guals o torrents i zones properes.

stats