Societat 03/06/2012

"Abans estaves neguitós, ara dorms tranquil"

Elisabeth Escriche
2 min
"Abans estaves neguitós, 
 Ara dorms tranquil"

VENTALLÓ / GIRONANarcís Poch té camps de fruiters a Ventalló i l'Armentera (Alt Empordà). Fa dos anys li van robar uns quants litres de gasoil. Companys seus no van tenir tanta sort i després de patir diversos furts, l'abril del 2011 els van sostreure quatre motors de reg, valorats entre 4.000 i 5.000 euros cadascun. Tips de la situació, la cinquantena de pagesos que treballen als dos municipis van decidir contractar uns vigilants privats perquè patrullessin pels conreus durant tota la nit des de l'1 juny fins al 15 d'octubre, que és quan la maquinària és al camp. La fórmula va ser un èxit -els lladres només es van endur alguna caixa de fruita- i per això aquest estiu la tornen a repetir. "Abans, quan arribaves a la feina, tenies la inquietud de pensar a veure com m'ho trobaré tot; ara pots dormir tranquil", assegura Poch.

Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra també van decidir començar l'abril del 2011 el programa operatiu específic (POE) destinat al món rural. Es tracta d'un pla de xoc per reduir el nombre de robatoris que pateix el sector a les comarques gironines. Els primers tres mesos els agents van fer una campanya de conscienciació entre els pagesos perquè denunciessin quan fossin víctimes d'un furt, ja que la meitat no ho fa per no perdre el temps d'anar a la comissaria. Per facilitar la tasca, els Mossos han optat per desplaçar-se in situ . Alhora, es va incrementar la vigilància policial. El pla ja ha donat els primers fruits: des del juliol fins a l'abril han disminuït en un 28% els delictes i les faltes, que han passat de 204 a 147. Els robatoris amb força són el que més pateix el sector, tot i així s'han reduït de 98 casos a 64. En segon lloc, hi ha les faltes i els furts, que han baixat de 80 a 62.

Segons el cap de la regió policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, els delinqüents no són "bandes organitzades". "El guany que obtenen dels robatoris els permet anar sobrevivint", especifica. Per reduir encara més el nombre de delictes, els Mossos, en col·laboració amb els agents rurals i els bombers, volen incorporar en el programa noves iniciatives com fer un mapa que inclogui un inventari acurat de tots els objectes de valor que hi ha a les explotacions gironines, sobretot maquinària.

De moment ja s'estan recollint les dades a les comarques de l'Alt i Baix Empordà. En cas que es pateixi un robatori, l'objecte haurà de portar un GPS o haver estat ruixat pel que es coneix com a ADN sintètic per poder-lo localitzar. Aquesta tècnica de marcatge s'ha aplicat en els últims mesos a les comarques gironines i l'objectiu és estendre-la a la resta de Catalunya. "Ens pot ajudar a fer disminuir els robatoris perquè amb aquest sistema el material robat porta nom i cognoms", explica el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta.

stats