EDUCACIÓ
Societat 09/06/2012

Un terç d'aules de primer d'ESO, amb més de 30 alumnes

Un 37% de les aules de primer d'ESO tindran més de 30 alumnes el curs que ve i les escoles concertades són les que augmenten més el nombre de nens per classe. L'increment de ràtio fa perdre 133 grups.

Sònia Sánchez
3 min
MÉS ALUMNES, MENYS GRUPS  L'augment d'alumnes per aula i la baixada demogràfica farà que  el curs que ve se suprimeixin 42 grups  a primer d'ESO i 91 grups de P3 (públics i concertats).

BARCELONA.L'increment d'alumnes per aula de fins a 35 nens a primària i fins a 36 a secundària (des dels 25 i 30 actuals) que va aprovar el ministeri d'Educació com una de les principals mesures de retallada tindrà a Catalunya més incidència en l'educació secundària obligatòria (ESO) que en la primària.

Tot i que només nou dels 1.622 grups de primer d'ESO que es crearan el curs vinent arribaran fins al màxim permès de 36 alumnes, el 37,2% de les aules tindran més de 30 nens, sobretot 31, 32 i 33. Això als instituts públics, però als centres concertats seran més de la meitat de grups de primer d'ESO (53,1%) els que tindran més de 30 nois, tot i que només quatre pugen fins als 36.

L'increment de les ràtios (nombre d'alumnes per aula) només s'aplica en els grups de nova creació, és a dir, amb els nens que es matriculen a P3, el primer curs d'infantil, i els que comencen l'ESO.

Cap aula amb 30 nens a P3

Al primer curs de parvulari finalment no hi haurà cap aula amb 30 nens, el màxim que permetia l'Estat, segons la previsió del departament d'Educació amb les dades de preinscripció a la mà, que ahir va presentar. De les 2.361 aules públiques de P3, només dues tindran 29 nens, tot i que unes 650 tindran entre 26 i 28 nens. Però en global, el 72,2% dels grups tindran 25 nens o menys. "Hem administrat les mesures del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de manera que no tinguin un impacte estructural en el sistema", apuntava ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i explicava que s'ha intentat augmentar un màxim del 10% (i no del 20% que permetia Wert) "quan l'alternativa era crear dos grups molt petits i si no es condicionava el futur" del centre escolar.

Grups més grans a la concertada

Però de nou, també a les aules de P3, ha estat l'escola concertada la que ha aplicat un augment més important de ràtios. En aquest cas, el 54,7% de les mil aules concertades de P3 tindran més de 25 alumnes i n'hi haurà 11 amb el màxim permès de 30 nens.

Tot i que el nombre d'alumnes que opten per la concertada s'ha estancat en poc més de 41.000 nens preinscrits, els centres escolars privats que reben fons públics han arribat fins al límit de les ràtios permeses. "Els seus edificis no estan construïts, com en el cas dels públics, amb unes característiques d'aula ajustades als metres quadrats permesos per a 25 alumnes", argumentava Rigau, i afegia que, en el cas de les escoles concertades, no és l'administració qui determina el nombre de nens per aula sinó el mateix centre. "Ells ho demanen i si està dins els límits de la norma, l'administració ho autoritza", va assenyalar.

Al contrari que a la concertada, en els centres públics aquest any s'han preinscrit uns 2.000 nens menys que el curs passat, quan van aterrar a P3 els nens del baby boom del 2008 i van incrementar significativament el nombre d'alumnes del sistema. Per al curs 2012-13, en canvi, s'han rebut 111.514 sol·licituds de preinscripció a infantil, primària i secundària.

Aquest decreixement, sumat a l'augment del nombre d'alumnes per aula, ha suposat una pèrdua total de 133 grups escolars per al curs vinent, 92 dels quals són de P3 i 42 de primer d'ESO, comptant tant l'escola pública com la concertada.

Segons la Fundació Escola Cristiana, que agrupa la majoria de centres concertats catalans, el 23% dels grups que es tanquen a P3 i el 16% dels de primer d'ESO "són escoles cristianes".

stats