Societat 10/01/2012

Joan Vallès Xirau: "Una tercera part de la flora dels Països Catalans és medicinal"

Etnobotànica El grup de recerca EtnoBioFic, que coordina Joan Vallès, es dedica a recollir i analitzar els coneixements tradicionals sobre plantes útils als Països Catalans

E.c.
1 min
"Una tercera part de la flora dels Països Catalans és medicinal"

Quin percentatge de plantes són medicinals a les nostres terres?

Això és difícil de dir amb precisió. La flora dels Països Catalans supera les 3.600 espècies. Crec que no errarem pas gaire si afirmem que almenys una tercera part d'aquesta flora té documentades algunes utilitzacions medicinals i alimentàries. I hi podríem afegir que almenys la meitat de les espècies de la flora tenen alguna utilització o hi ha alguna mena de coneixement popular en qualsevol àmbit d'ús.

Què queda per fer en etnobotànica?

En primer lloc, continuar l'inventari del coneixement popular sobre la biodiversitat vegetal en la nostra àrea geogràfica i cultural. En segon lloc, difondre les dades recollides tant en l'àmbit acadèmic i científic com en el divulgatiu. Finalment, oferir els resultats de la recerca a investigadors d'àmbits aplicats de la ciència per tal que la recerca etnobotànica pugui ser un primer pas en el desenvolupament de nous productes útils que siguin per a la humanitat.

Ha ajudat recentment l'etnobotànica en algun tractament farmacèutic?

Molts fàrmacs han estat desenvolupats per aquesta via, i el saber popular sobre les plantes pot continuar afavorint descobriments similars. Per exemple, fa relativament poc ha estat notícia un fàrmac contra la grip aviària derivat de l'anís estrellat ( Illicium verum ) i un contra la malària, derivat d'una artemísia ( Artemisia annua ), que podrà arribar més lluny que els fàrmacs clàssics, també basats en plantes.

stats