Societat 15/12/2011

Més de la meitat del territori català són boscos

El llibre 'Boscos de Catalunya' recull tots els detalls d'aquesta massa boscosa. Els autors destaquen que tenim un territori privilegiat i demanen cuidar el patrimoni natural

Thaïs Gutiérrez
2 min
L'augment de les sequeres extremes, com ha alertat el Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), pot deixar estèrils boscos mediterranis com aquest.

BarcelonaMés de la meitat del territori català, exactament el 62%, està format per boscos. La xifra està per sobre de la mitjana de països de la Unió Europea, que gira al voltant del 44%, segons el llibre Boscos de Catalunya, del geògraf Martí Boada i el naturalista Javier Gómez, que s'ha presentat aquest dijous.

Boada ha destacat la importància vital que tenen els boscos, "dels quals en podem aprendre molt, especialment en èpoques com aquesta, perquè són un exemple de renovació i dinàmica constant". És per això que, juntament amb Gómez, van decidir fer aquesta gran obra, en la qual es descriuen i s'analitzen els boscos de tot el país, formats per 2.600 milions d'arbres, majoritàriament alzines, però també pins blancs i vermells i roures.

"Catalunya és un país de boscos i no ho sap", ha dit Boada, que també ha destacat la necessitat de posar en valor aquest patrimoni natural que segons ell és "privilegiat" per l'enorme biodiversitat i la quantitat de boscos, en comparació amb altres països com França, on només un 28% de la superfície és arbrada.

Per comarques, les àrees més boscoses es troben a Girona, on el 56% del territori està cobert de boscos (especialment la Garrotxa i la Selva), seguida de les comarques de la Catalunya Central, on suposa el 54% del territori, mentre que les menys arbrades pertanyen al sud de Catalunya, en concret al Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Terres de Ponent, amb el 23, el 18 i el 23%, respectivament.

Gómez, per la seva banda, ha recordat la importància que tenen els boscos per a la societat i ha lamentat que aquesta "hagi desconnectat" dels coneixements rurals, i ha demanat "posar en valor el coneixement del col·lectiu de persones que treballen al camp i al bosc, i que han permès la conservació del nostre patrimoni natural".

stats