Societat 22/10/2011

Una tongada de pluges trencarà la sequera a partir de demà

Els pròxims dies ens començaran a creuar borrasques amb capacitat de fer ploure. Entre demà i sobretot dilluns arribarà la primera. Tot i l'inici nefast, la temporada de bolets encara podria revifar-se.

Miquel Bernis
3 min
Després de tants dies sense ploure bé, en alguns indrets els primers ruixats sobtats d'aquest diumenge en sorprendran més d'un sense paraigua. Arribats a aquest moment, tot s'hi val.

Barcelona.Després d'uns quants mesos de sequera la porta dels fronts i les borrasques torna a quedar oberta. En algunes comarques des del juliol no hi cau una pluja de més de 20 litres, i al sud en alguns casos cal anar fins al maig per trobar-hi precipitacions amb cara i ulls. Aquest cap de setmana, però, tot fa pensar que començarà una nova tendència. L'anticicló s'enretira i la primera borrasca important des de fa mesos arribarà entre demà i dilluns. Diumenge ja descarregaran els primers xàfecs sobtats a moltes comarques de la costa. Serà un dia insegur, encara amb ruixats bastant irregulars, però molts ja hauran de fer servir el paraigua. Si per exemple aneu a la Festa dels Súpers fareu bé d'agafar-lo, ja que el dia serà molt variable i algun ruixat sobtat i intens us podria sorprendre. Ruixats de poca estona i de poca extensió, però molt intensos. També a la resta d'indrets de la costa i del prelitoral hi començaran a caure els primers aiguats sobtats.

Però no serà fins dilluns, i sobretot a última hora, que entrarà un front que farà ploure pràcticament arreu, com a mínim amb quantitats d'entre 10 i 15 litres, que podrien ser més de 50 en algunes comarques del nord. Ara per ara tot fa pensar, per tant, que el moment de pluja més intensa i abundant us agafarà la majoria quan ja sigueu a casa.

No seria l'única pertorbació de la setmana; entre dijous i divendres es tornaran a donar condicions perquè plogui, però encara és aviat per saber si seran pluges generals o només xàfecs puntuals. L'important és que la dinàmica sembla favorable perquè darrere vinguin més borrasques. Es podria instal·lar una tendència en què cada 3 o 4 dies ens arribi un front amb certes garanties de deixar poca o molta aigua.

Tardor, no pas hivern

"Ara vindrà de cop l'hivern i ens quedarem sense tardor", és una de les frases més recurrents als ascensors i a les màquines de cafè els últims dies, però el cert és que després de la davallada dels últims dies, les temperatures no faran cap més baixada clara. De fet amb l'arribada dels núvols les temperatures nocturnes tendiran a pujar una mica, i de cara al centre de la setmana que ve, quan faci sol es podrien superar altre cop els 20 graus al migdia. Els pròxims dies us faran falta jerseis i jaquetes primes, però la roba pròpiament d'hivern encara la podeu mantenir al fons de l'armari.

Alguns bolets se salvaran

Tot i que l'inici de tardor extremadament sec i calorós haurà deixat la campanya de bolets sense algunes espècies, en general els més populars podrien començar a aparèixer durant les setmanes vinents. Els xàfecs de dimecres ja van començar a remullar el terreny i les pluges que s'acosten en diverses tongades podrien acabar de facilitar les condicions adequades perquè se'n formin. Segons l'expert en bolets Marc Estévez, fins i tot al Pirineu la temporada podria revifar-se per sota dels 1.300/1.400 metres. Rovellons, camagrocs i fredolics podrien ser els que més afloressin a principis de novembre, i en canvi ceps, rossinyols i reigs serien els que ja més difícilment apareixeran enguany. On la cosa es veu més complicada és al sud, on la sequera és més forta i les pluges haurien de caure amb seny i abundància perquè el sòl quedi en les condicions adequades. Tot i així, segons Marc Estévez, el fet que aquí les glaçades siguin menys habituals farà possible que el bosc tingui temps de refer-se. En general en aquest sector la temporada s'allarga ben bé fins al gener.

stats