MEDI AMBIENT
Societat 26/10/2011

Meduses i tonyines, qui es menja a qui?

La proliferació de meduses entorn dels ous de tonyina vermella posats en captivitat ha obert la pregunta sobre qui depreda a qui en un cicle d'alimentació que sembla tancat

Efe
2 min

TarragonaAlguns dels informes científics presentats avui durant la IV Jornada de la Tonyina Vermella del Mediterrani plantegen, a la vegada, que una recuperació de l'estoc de l'espècie equilibraria la cadena tròfica, la ruptura de la qual afavoreix la proliferació de meduses i que aquests organismes són una amenaça per a les larves de túnids.

El catedràtic d'Economia Pesquera de la Universitat de Barcelona Ramon Franquesa, sobre l'"Optimització Econòmica del període de pesca de la tonyina vermella al Mediterrani", ha apuntat, com a part de les conclusions del seu informe, que la recuperació de la biomassa de tonyina fins a un 50 per cent tindria resultats en l'ecosistema encara per definir.

"Com a economista no puc parlar del comportament de l'ecosistema i les espècies, però és qüestió d'equilibris en un sistema tancat en què tot es relaciona, meduses i tonyina", ha dit a EFEverde Franquesa.

José de la Serna, investigador de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), ha revelat en la seva ponència sobre reproducció en captivitat que, amb freqüència, en la recollida d'ous i observació de larves, descobreixen meduses amb larves en el seu sistema estomacal.

L'equip de José de la Serna, que desenvolupa les seves investigacions a la costa de Mazagón, a Huelva, es nodreix d'ous que es recullen a les granges del Mediterrani català, que en ocasions es contaminen amb les meduses més petites que acudeixen a alimentar-se.

Un dels presidents del grup català que organitza les Jornades de treball sobre la tonyina, Pere Balfegó, pescador, capità i patró de vaixell, ha assegurat a EFEverde, de la seva banda, que mai en les seves moltes travessies a la recerca de la tonyina ha vist meduses als estómacs de les tonyines.

"En campanya cuinem al vaixell i moltes vegades amb els estómacs preparem un plat popular i apreciat i mai, en eviscerar els animals, veiem rastres de meduses".

Dieta oportunista

Sobre la investigació de l'alimentació de les tonyines, Antonio Medina, de la Universitat de Cadis, ha determinat que la seva dieta és oportunista i generalista i estan molt amunt en la cadena tròfica.

També el seu equip utilitza el sistema artesanal d'observar el contingut dels estómacs dels exemplars peixos, comptant amb què la digestió de les tonyines és tres vegades més ràpida que la de qualsevol altre peix.

I encara que és difícil d'identificar la composició de la dieta quan el que es troba és una papilla, l'anàlisi química d'aquesta barreja conclou que la constitueixen cefalòpodes, crustacis, peixos i fins a restes de peixos i en ocasions plàstics i qualsevol residu en suspensió al mar.

Medina intueix que la tonyina manté la seva alimentació encara en etapes de reproducció, malgrat que es creu que no depreda durant les migracions, i que la seva dieta difereix d'un any a l'altre.

Que les meduses es mengen els ous de les tonyines sembla estar comprovat, però no que siguin el menjar favorit d'aquests depredadors dels mars

stats