Societat 12/05/2012

La xarxa de tràfic de dades desmantellada dimarts s'havia especialitzat en espionatge industrial

La policia ha detingut, per ara, 88 persones que traficaven amb dades d'empreses i persones. Empleats de telefòniques, policies i funcionaris venien dades protegides a l'entramat mafiós

Acn
2 min

BarcelonaLa primera fase de la macrooperació de la policia estatal contra una xarxa que aconseguia informació sobre persones i empreses gràcies a suborns ha desvetllat que la xarxa s'havia centrat en casos d'espionatge industrial, segons s'ha fet públic aquest dissabte. Per ara hi ha 88 detinguts per aquest cas però la policia assegura que n'hi haurà més ja que confien a detenir totes les persones implicades en la xarxa: els detectius privats que sol·licitaven les dades, els enllaços que feien i cuidaven els contactes i els treballadors subornats que venien les dades a canvi de diners.

Els tentacles de l'entramat mafiós havien penetrat en companyies telefòniques, en cossos policials i en administracions públiques. Sol·licitant els seus serveis era possible adquirir la declaració de la renda d'una empresa, conèixer el registre telefònic d'un client, tenir accés als antecedents penals de qualsevol persona o descobrir identitat i adreça del propietari d'un vehicle. L'organització havia subornat aquelles persones que, en teoria, havien de protegir les dades dels ciutadans però que les venien a canvi de diners.

L'entramat mafiós començava a Catalunya però la investigació va descobrir de seguida que s'estenia per tot l'Estat. Disposava de contactes a totes les administracions, cossos policials i companyies telefòniques que tenen accés a les dades protegides de tots els ciutadans. També tenien contactes a l'interior dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil i de diverses policies locals i per això no es descarta que la investigació acabi esquitxant més cossos de seguretat. Als policies els feien servir per aconseguir els antecedents penals d'una persona, descobrir el propietari d'una matrícula d'un cotxe o trobar l'adreça de residència d'algú.

Les oficines d'Hisenda tampoc escapaven als tentacles de l'organització mafiosa. Les declaracions de la renda d'empresaris o els seus cadastres també acaben en mans de la competència gràcies a funcionaris que acceptaven diners a canvi de traficar amb les dades que, en teoria, havien de protegir.

La policia estatal és conscient que es troba davant un entramat que serà complicat de desarticular completament perquè sospita que el seu grau de penetració és molt profund. Segueix el secret de sumari i la segona fase de detencions podria no trigar massa en produir-se.

stats