Societat 09/11/2012

La tràgica història del desnonament d'una exregidora del PSE

Tant Amaia Egaña com el seu marit, que vivien plegats amb un fill de 21 anys, havien estat regidors del PSE. Patxi López diu, en un tuit: "Destrossat per la mort d'una amiga"

Ara
2 min
Treballadors de la funerària traslladen el cadàver, aquest divendres / MIGUEL TOÑA / EFE

BarcelonaMoments abans que una comissió judicial arribés a casa seva per expulsar-la per desnonament, Amaia Egaña, de 53 anys, ha decidit treure's la vida aquest divendres a les 9.23 del matí. S'ha enfilat a una cadira i s'ha llançat al buit des del segon pis de l'edifici.

Egaña feia mesos que no podia complir amb les mensualitats del seu préstec hipotecari, sol·licitat a La Caixa. L'entitat havia posat a la venda el seu pis des de feia un any al seu portal immobiliari 'servihabitat.com', segons informa l''Abc'. L'anunci n'ha estat retirat aquest divendres a la tarda. Juntament amb una fotografia de l'edifici i un preu de sortida de 233.180 euros –"moderat pel que és la zona", segons els veïns–, el portal animava els interessats a posar un preu a l'habitatge, sota el títol "T'agrada? Fes-nos la teva proposta". L'anunci també especificava "claus no disponibles temporalment", sense concretar més la situació del pis.

Egaña, a primera vista i a falta de més dades, no té el perfil que es podria considerar típic en les persones que, desesperades, se suïciden a causa d'un desonament. Actualment, i des de feia gairebé tres dècades, treballava a l'apartat de recursos humans de l'empresa TCSA, concessionària del servei interurbà d'autobusos Bizkaibus. El seu marit, José Manuel Asensio, era responsable de prevenció a l'empresa Isolux-Corvián, segons 'Deia'. Ambdós vivien plegats amb el seu fill, de 21 anys.

D'altra banda, Egaña tenia un passat marcadament polític. Havia estat regidora del Partit Socialista d'Euskadi (PSE) a Eibar durant un any i mig, el 1983, i encara era militant de la formació. Asensio també va ser regidor socialista, en el seu cas a Barakaldo, entre el 1991 i el 2003. A més, la víctima era filla de Ramón Egaña, un històric militant i president de l'agrupació socialista d'Eibar.

El propi Patxi López, lehendakari en funcions i secretari general del PSE, ha afirmat, en un tuit: "Destrossat per la mort d'una amiga. Els desnonaments s'estan convertint en la cara més cruel de la crisi".

La víctima no havia demanat ajuda a la plataforma 'Stop Desahucios', però el seu fill sí que ho hauria fet aquest dijous, tot i que sense avisar que la notificació formal del desnonament arribaria aquest mateix divendres, segons informa 'El Correo'. D'altra banda, testimonis dels veïns han declarat a Efe que la comunitat no tenia constància que la família tingués problemes.

stats