VAGA GENERAL
Societat 14/11/2012

Seguiment desigual al transport públic i serveis mínims sense incidències

TMB denuncia que des de primera hora del matí, gairebé 100 autobusos han estat objecte de sabotatge

Maria Ortega / Efe
2 min
La vaga condiciona l'activitat al transport públic de Barcelona. / M. ORTEGA

BarcelonaEl seguiment de la vaga en el sector dels transports ha estat desigual, segons les últimes dades facilitades pel Govern. A Ferrocarrils de la Generalitat, el seguiment, fins al migdia, ha estat del 20,6%; a Renfe, un 38,3%; a TMB de metro, un 87%; a TMB d'autobús, un 43,9% i pel que fa al transport aeri al Prat, un 27,8%.

A les 16.30 ha començat la franja de tarda dels serveis mínims decretats per la Generalitat, que tant en el metro com en el servei públic d'autobusos estableixen el 33% del servei habitual en un dia laborable fins a les 20.30 hores. Segons TMB, a les línies de metro hi circula un de cada tres combois, amb intervals d'entre 10 i 13 minuts segons les línies, i no s'han registrat incidències en l'obertura de les estacions.

Al final de les quatre hores de serveis mínims, a les 20.30 hores, sortiran els últims trens de cada terminal de línia, i a mesura que vagin passant s'aniran tancant les estacions fins que comenci el servei de demà, a les 05.00 hores.

Pel que fa als autobusos, la distribució del 33% es fa de manera proporcional per garantir que a cada línia hi circuli, almenys, un vehicle en la franja determinada, i que completi el recorregut fins a la parada de destí, encara que sigui passades les 20.30 hores.

Sabotatges

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha denunciat que, des de primeres hores del matí fins a les 16.00 hores d'avui, 93 autobusos han estat objecte de sabotatges, i que en un dels vehicles, un passatger ha quedat ferit de caràcter lleu. TMB informa en un comunicat que aquests sabotatges han consistit en pintades, pneumàtics punxadess i trencament de retrovisors, eixugaparabrises i vidres.

La companyia municipal de transports explica que una persona que viatjava en un autobús de la línia 79, que ha estat apedregat per piquets quan circulava pel carrer Botànica de l'Hospitalet de Llobregat, ha quedat ferida lleu en trencar-se un dels vidres laterals del vehicle.

Serveis mínims

A dos quarts de deu del matí, la megafonia de les diverses parades informava puntual que acabaven de sortir els últims metros del matí. A l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Plaça Catalunya, ja dos minuts abans de l'hora fixada per a la finalització dels serveis mínims –del 33%–, dos treballadors tancaven l'accés a les andanes davant la indignació d'un grup d'usuaris que exigien que algú els donés alternatives per arribar a la feina. Bona part dels treballadors d'autobusos, però, no estan secundant l'aturada i continuen circulant. Es repeteixen, sobretot al centre de la ciutat, les escridassades dels piquets als autobusos que mantenen els itineraris.

Durant el matí, estacions de tren com la de Plaça Catalunya han abandonat l'enrenou habitual, mentre que de fora arribava la cridòria del tradicional piquet a les portes d'El Corte Inglés. Petards, xiulets i algun crit. Al matí, els serveis mínims a TMB s'han desenvolupat amb poques incidències. A diferència del que va passar en l'última vaga de metro, aquest cop no ha calgut regular els fluxos de viatgers per la molt menor afluència d'usuaris. Al matí cap de les tres línies del Trambaix no ha pogut començar els serveis mínims, per l'acció dels piquets.

stats