INCENDIS
Societat 12/08/2012

El foc no dóna treva i crema 250 hectàrees de matoll i bosc a la Cerdanya

Un incendi al municipi de Ger, a la Cerdanya, crema 250 hectàrees de matoll, pastures i massa forestal en el pitjor dia de l'onada de calor. El perill es redueix, però continua sent elevat per al dia d'avui.

Auri Garcia Morera
2 min
El foc no dóna treva i crema 250 hectàrees de matoll i bosc a la Cerdanya

BARCELONAAltes temperatures i sequera acumulada eren un còctel explosiu que convertia el dia d'ahir en el de més perill d'incendi forestal dels últims anys, i les prediccions no es van equivocar. Tres setmanes després de l'inici del devastador foc de l'Empordà, les flames van atacar aquesta vegada una zona molt menys acostumada a patir-les, la Cerdanya, tot i que ho van fer d'una manera molt diferent. L'incendi va començar a dos quarts de tres de la tarda molt a prop de la urbanització de Niula, al municipi de Ger, i es va estendre ràpidament per culpa del fort vent que bufava a la zona. Dels matolls, de seguida va saltar a una zona boscosa i va avançar cap al nord i a l'est, cap a Guils.

Durant tota la tarda, l'incendi va fer patir de valent els bombers, que van tenir dificultats per treballar a causa d'unes tempestes que duien ben poca aigua però molts canvis de vent. Tot i la mobilització de més de 70 dotacions terrestres i una vintena de mitjans aeris, amb l'ajuda de bombers d'Andorra i de l'Alta Cerdanya, no va ser fins al vespre, quan el vent va amainar, que l'avanç de les flames va començar a ser més lent. A les nou, els bombers ja havien aturat el flanc més proper a Guils, un poble on durant la tarda Protecció Civil va demanar el confinament dels veïns per la presència de fum.

Majoria de matoll i pastures

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, explicava a l'ARA des del centre de comandament situat a Bolvir que el més actiu seguia sent el front del nord: "Està actiu en una zona arbrada per on ha pujat fins molt a prop de l'estació d'esquí de fons de Guils-Fontanera". Minuts després de les deu, els Bombers van donar per estabilitzat el foc, després d'aturar-lo al puig de Peransau.

L'incendi va cremar unes 250 hectàrees, segons el càlcul dels bombers, rebaixat a 210 pel Cos d'Agents Rurals. Segons Gassió, amb una àmplia majoria de matoll i pastures i poca massa forestal. "Tot és molt aproximat, però com a molt és un 10% de bosc", explicava a l'ARA el director general.

El perill d'incendi es redueix per a avui, segons el mapa diari de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat. Malgrat tot, segueix sent molt elevat. Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla d'emergències per incendis per a totes les comarques del país. Avui ja han quedat oberts set dels onze massissos tancats.

stats