Societat 23/04/2012

La defensa de l'acusat d'encarregar el crim de Santaló diu que només volia espantar la víctima

La defensa d'un dels sicaris argumenta que "no va tenir més remei" que disparar per por de les represàlies. Un jurat popular decidirà la sentència

Efe
3 min

BarcelonaLa defensa de Manuel Moreno, l'acusat d'encarregar l'assassinat del seu cap, Félix Martínez Touriño, ha demanat avui la seva absolució amb l'argument que no va ordenar que el matessin, sinó que es va limitar a pagar perquè l'espantessin, i que fins i tot li clavessin algun cop, per les seves desavinences professionals.

A l'Audiència de Barcelona, s'ha iniciat avui el judici pel crim de Santaló, si bé la demora en l'elecció dels nou integrants del tribunal popular i la multiplicitat de parts personades han obligat a ajornar fins demà l'interrogatori als cinc acusats, i únicament s'han llegit els escrits de la fiscalia, les acusacions i les defenses.

Pel crim del llavors director del Centre de Convencions de Barcelona (CCIB), Félix Martínez Touriño, ocorregut el febrer de 2009 al carrer Santaló de Barcelona, la fiscalia ha assegut a la banqueta cinc persones amb diferents graus d'implicació en l'assassinat, entre ells el sicari que va matar Touriño i el presumpte inductor, per als quals demana penes de 25 anys de presó.

Al seu escrit, l'advocat defensor de Manuel Moreno ha demanat l'absolució del suposat inductor esgrimint que no va ordenar el seu assassinat, sinó que només es va posar en contacte amb dos colombians perquè espantessin el seu cap per algunes desavinences professionals que tenien, amb l'ordre que "si es posava tonto, li clavessin algun cop".

"Afavorit" per l'acomiadament

La defensa de Manuel Moreno al·lega en el seu escrit que, en contra del que sosté la fiscalia, l'acusat no es va veure sorprès per l'anunci que l'acomiadarien, ja que fins i tot aquesta situació l'afavoria, perquè podria cobrar una indemnització i centrar-se en un nou projecte que estava posant en marxa, amb el coneixement dels seus superiors.

No obstant això, sí que ha admès que va tenir discrepàncies professionals amb Touriño, de manera que va demanar al seu cunyat, el també acusat Sahid S. Z., que intervingués amb el seu cap per pacificar la situació.

Amb l'estat d'ànim afectat per aquestes discrepàncies, segons la defensa, Manuel Moreno va encarregar a través del seu cunyat als colombians Jorge Andrés M. G. i a Yader J. C. H. que espantessin Touriño, encara que en cap cas no va ordenar que el matessin, ja que aquest tipus d'encàrrecs, segons la defensa, es paguen a uns 100.000 euros.

"No va tenir més remei que disparar a la víctima"

Per la seva banda, la defensa del sicari novell, Jorge Andrés M. G., que ja va confessar durant la fase d'instrucció haver comès el crim, rebaixa la petició fiscal de 25 anys a tan sols 10 anys i mig perquè al·lega que aquest no va tenir més remei que disparar a la víctima, ja que tenia por que si no complia amb l'encàrrec de matar el matarien a ell o farien mal a la seva família, com creu que passa en aquestes situacions al seu país.

Segons la defensa del sicari novell, Jorge Andrés M. G. va ser reclutat en una discoteca de Madrid per Yader J. C. H. amb la promesa d'anar a fer un encàrrec a Barcelona, i en principi va pensar que es tractava de cobrar algun deute.

No obstant això, quan va intuir que del que es tractava era de matar algú, li va entrar por perquè al seu país, segons la defensa, quan algú es nega a realitzar un encàrrec així pot acabar mort o la seva família, atacada.

Davant d'aquesta situació, segons la seva defensa, el sicari se va "perdre el control" dels esdeveniments i "no li va quedar més remei" que disparar a la nuca a la víctima.

Un crim en dos intents

En un primer intent, una setmana abans del crim, el sicari va al·legar davant els altres membres de la trama que no havia pogut disparar a Touriño perquè es va posar nerviós en veure passar una patrulla policial, encara que finalment els altres acusats el van apressar a cometre el crim la setmana següent.

Malgrat que la fiscalia situava el Centre de Convencions de Barcelona com a responsable civil subsidiari, l'Audiència va desestimar aquesta petició el març de l'any passat en entendre que el vincle empresarial no era suficient per responsabilitzar el CCIB del pagament dels 400.000 euros als familiars de la víctima si no el satisfeien els acusats.

stats