Societat 25/07/2014

Una troballa feta a Atapuerca data la presència d'homínids fa 1,3 milions d'anys

La peça, un tros de pedra tallada, s'ha trobat a l'Avenc de l'Elefant

Efe
1 min

BurgosUn resquill de pedra trobat enguany en la campanya d'excavacions d'Atapuerca, més curta per la celebració a Burgos del Congrés Mundial de Prehistòria i Protohistòria el proper setembre, ha permès confirmar la presència d'homínids fa 1,3 milions d'anys en aquest jaciment.

Un dels codirectors d'Atapuerca, José María Bermúdez de Castro, ha explicat aquest divendres que el resquill s'ha trobat al jaciment batejat com l'Avenc de l'Elefant, en un nivell inferior i per tant més antic que l'excavat l'any passat, on també s'han trobat peces de fa 1,2 milions d'anys.

Bermúdez de Castro ha precisat que la troballa s'ha produït en una superfície excavada de només quatre metres quadrats, i que es tracta d'un resquill d'indústria lítica de sílex neogen. A més a més, ha destacat la importància d'aquesta eina de pedra perquè els homínids no van viure en coves fins fa uns 500.000 anys, i per això qualsevol vestigi de la seva presència anterior es "molt difícil" de trobar, donada la seva dispersió.

Un altre dels codirectors, el català Eudald Carbonell, ha destacat també la importància d'una altra troballa al jaciment de la Gran Dolina. Segons sembla, l'equip que allà hi treballa ha trobat aquest divendres els que sembla "el fons" de sediments d'aquesta zona que, a falta de confirmació als laboratoris, que es perllongarà quatre o cinc anys, ha estimat que podria arribar als 1,7 milions d'anys d'antiguitat. Els treballs a la Gran Dolina són claus en l'estratègia que l'equip d'investigació d'Atapuerca s'ha marcat amb l'horitzó de 2020. L'objectiu és arribar als nivells més antics, per aproximar-se així a la mateixa època dels jaciments de la gorja d'Olduvai (Tanzània), considerat el bressol de la humanitat.

stats