Societat 26/04/2011

"Els turistes volen viure noves experiències"

Finalitat «Aquesta mena de viatges converteixen els llocs de visita en espais de reflexió» Exemples «Les visites als camps de concentració nazis s'han convertit en una vivència de sensibilització»

T.g.
2 min
El professor d'Esade i expert en turisme Josep-Francesc Valls.

Hi ha una tendència creixent a convertir llocs de tragèdies en destins turístics?

Sí. Els turistes busquen cada cop més fer viatges que els permetin viure noves experiències i sensacions. Ara el sector està a la caça d'experiències, tot es pot reciclar.

Quina és la finalitat d'aquests viatges?

Jo crec que es tracta de viure experiències fortes que ens portin a replantejar-nos unes noves relacions humanes.

És el que diuen que passa amb les visites als camps de concentració.

Sí. En aquests casos hi ha una primera fase de sensibilització dels viatgers, perquè tinguin una conscienciació de la situació que s'hi va viure. Després hi ha una informació complementària que permet explicar que va passar. Això serveix per evitar tornar a cometre errors del passat.

Hi ha polèmica entre els que critiquen que aquest turisme treu importància als fets i els que diuen que manté viva la memòria.

Jo crec que manté viva la memòria. De la mateixa manera que hem mantingut castells on hi ha hagut assassinats terribles, com els castells del Loira, podem mantenir aquests llocs oberts als visitants. Jo penso que allà on hi ha hagut crims, on s'ha atemptat contra gent... s'hi ha d'aixecar un espai de reflexió, de manera que serveixi per a les generacions futures. És bo que la gent hi vagi en visita turística per rememorar. Per exemple, el Valle de los Caídos hauria de ser, com més aviat millor, un lloc d'anàlisi, de reflexió i sensibilització sobre les bestieses que es van fer durant la dictadura.

El públic sembla que dóna suport a aquestes iniciatives.

Sí, i tant. El museu de les Terres de l'Ebre dedicat a la batalla que hi va haver durant la Guerra Civil n'és un exemple. Hi va molta gent. No es vol perdre la memòria, i el turisme d'experiències converteix els llocs en espais de reflexió, de sensibilització. És necessari que aquests llocs introdueixin més pedagogia. Com han fet els camps de concentració que, gràcies als audiovisuals, a la recuperació de fotos i a alguns testimonis de supervivents, han convertit les visites en una vivència de sensibilització extraordinària.

stats