Societat 11/05/2012

Un any després, els afectats pel terratrèmol de Llorca reclamen ajudes per a la reconstrucció

Els veïns exigeixen que arribin abans del setembre i que es reconstrueixin les escoles

Ara
1 min
Bombers examinant la zona del terratrèmol, a Llorca / REUTERS

BarcelonaAquest divendres es compleix un any del terratrèmol que va provocar nou morts i 324 ferits a Llorca, i molts afectats encara esperen les ajudes promeses per a la reconstrucció d'habitatges i comerços. Dijous milers de veïns es van manifestar pels carrers de la ciutat sota el lema "Ni un sol afectat sense solucions immediates". L'Assemblea de Veïns Afectats pels Terratrèmols, que convocava la marxa, reclama que les ajudes arribin abans del setembre i que es reconstrueixin les escoles enderrocades.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, i l'alcalde de Llorca, Francisco Jóder, participen aquest divendres en diversos actes commemoratius. Després d'una missa del bisbe de Cartagena, s'ha programat una ofrena floral a la placa commemorativa ubicada al costat de l'ajuntament, la inauguració d'una estàtua i la celebració d'un concert. El ministre Soria i el president murcià també firmen aquest divendres el conveni d'ajudes per a la reindustrialització de Llorca.

L'11 de maig del 2011, quan passaven cinc minuts de les cinc de la tarda, Llorca va notar el primer terratrèmol, de 4,4 graus en l'escala de Richter. Més d'una hora i mitja després, a les 18.47 hores, arribava el terratrèmol més fort, de 5,2 graus, que va tenir conseqüències especialment devastadores per la superficialitat de l'epicentre. A més dels nou morts i 324 ferits, milers de persones van haver de deixar casa seva, el 80% dels edificis van patir danys, i les pèrdues econòmiques es van valorar en 1.200 milions d'euros.

stats