Societat 13/06/2012

Els universitaris catalans pagaran la matrícula en funció del seu nivell de renda

L'alumnat podrà arribar a aportar el 25% del cost, segons ha concretat el secretari d'Universitats del Govern, Antoni Castellà

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, s'ha mostrat "molt satisfet" perquè "per fi" s'ha aconseguit que cada autonomia decideixi les seves taxes universitàries, i ha dit que a Catalunya l'aportació al sistema de l'alumne, "d'un 25% en global", dependrà "del nivell de renda". Així ho ha explicat Castellà en sortir de la Conferència General Universitària en la qual el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i els responsables autonòmics d'universitat s'han reunit per debatre sobre les noves taxes de matrícula que hauran d'abonar els alumnes a partir del pròxim curs.

"A Catalunya sempre hem considerat que si és la comunitat autònoma qui finança el sistema universitari, també sigui ella qui marqui la política d'ingressos", ha dit als periodistes. Castellà ha explicat, a més, que s'ha canviat "la dinàmica" amb la qual es treballava fins ara, consistent en què es marcaven les "forquilles ja determinades" o que "anaven cap a mitges marcades per l'Estat", mentre que ara, ha insistit, les autonomies tenen més marge.

Ha anunciat, també, que Catalunya treballarà fins al dia 29 de juny en el seu "sistema propi de preus", que estarà basat en els criteris que "cap estudiant pugui quedar fora del sistema universitari per motius econòmics" i que "l'aportació al sistema públic dependrà del nivell de renda". "En termes globals seguirà sent un sistema de finançament públic", ha dit Castellà, que ha calculat que "com col·lectiu, no individualment, l'alumnat podria arribar a aportar el 25% del cost de finançament i el 75% restant l'aportaria la Generalitat".

Actualment, ha explicat a preguntes dels periodistes, l'aportació global de l'alumnat en global al sistema universitari català està entorn del 14%. Segons ha precisat, a partir d'aquestes premisses s'haurà d'analitzar que "en funció del nivell de renda, l'afectació a cada alumne serà diferent" i en les pròximes setmanes es "treballarà" per precisar com s'aplica aquest mecanisme si bé, ha recordat, "tenim un mecanisme propi de renda".

stats