SOCIETAT
Societat 17/11/2011

Els universitaris en vaga tallen els accessos a Barcelona

A dos quarts de set del matí han tallat l'AP-7 i la B-30 a Bellaterra i la Gran Via i la Diagonal. Una hora més tard ja s'havia reobert la circulació. Un grup d'estudiants també ha saltat a les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat entre les estacions de Sant Joan i Sant Quirze, a la línia de Sabadell. Ara els trens ja tornen a circular

Ara
2 min
Un moment del tall a la Diagonal de Barcelona / ACN

BarcelonaEls conductors han patit aquest dijous al matí les mobilitzacions dels estudiants en vaga per protestar contra les retallades a l'ensenyament superior. A dos quarts de set del matí han tallat alguns accessos a Barcelona: l'AP-7 i la B-30 a Bellaterra i la Gran Via i la Diagonal. Una hora més tard ja s'havia reobert la circulació però les cues es mantenien a bona part dels accesos de la capital catalana.

A les 8:30 un grup d'estudiants ha saltat a les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat entre les estacions de Sant Joan i Sant Quirze, a la línia de Sabadell. Uns minuts després han marxat. A les 8:52, FGC ha informat que els trens de la línia S2 ja tornaven a circular.

Talls en cadena

La mobilització ha arrencat a les 7:30. Un centenar d'estudiants han tallat la carretera AP-7 en els dos sentits de la marxa a l'altura del campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. També han tallat la B-30. Més o menys des de la mateixa hora, un altre grup d'estudiants ha tallat l'avinguda Diagonal, a Barcelona, a l'altura de les universitat, i la Gran Via a l'alçada de la Universitat de Barcelona.

Paralitzar les universitats

Els organitzadors de la vaga general universitària d'avui, convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) -formada per estudiants, professors i personal d'administració- confien a paralitzar el ritme universitari durant un dia. De fet, des de dimarts alguns estudiants estan tancats en diverses universitats catalanes per protestar contra les retallades, l'augment de les taxes i la massificació de les aules. Una quarantena de joves dormen des de fa dos dies a la Facultat de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha suspès les classes; una seixantena s'han tancat al Campus de la Ciutadella de la Universitat de Barcelona, i uns deu ho han fet al claustre de lletres de la Universitat de Barcelona. També s'han sumat a la protesta alguns instituts de secundària.

La mobilització, però, no te l'adhesió de la UGT ni de CCOO, els sindicats majoritaris en la universitat pública -sí que s'hi ha adherit la CGT-, ja que consideren que la mesura és "massa precipitada" i que la situació econòmica de molts treballadors no els permet perdre un dia de sou, tot i que hi donen suport. En canvi, alguns comitès d'empresa s'hi han sumat de forma individual, com el del professorat contractat de la UAB. També ho han fet totes les organitzacions d'estudiants de secundària i d'universitat. La vaga acabarà amb una manifestació a les sis de la tarda pel centre de Barcelona, mentre que les manifestacions a les altres capitals catalanes seran a les dotze del migdia.

La PUDUP justifica la vaga per les retallades que està imposant la Generalitat, que suposen un 16% del pressupost del 2010, i critica que s'hagin paralitzat les inversions previstes, que s'han retallat un 75%.

stats