Societat 10/12/2012

Les universitats públiques alerten que les retallades suposen "una asfíxia econòmica" que crearà "un deteriorament irreparable"

Tots els rectors de l'Estat reclamen al govern espanyol que reconsideri la retallada del 80% en recerca als seus pressupostos

Sònia Sánchez
1 min

BarcelonaEls rectors de totes les universitats públiques de l'Estat han fet públic aquest dilluns un manifest unitari per alertar que les successives retallades als fons públics estan generant en els centres "una asfíxia econòmica" que suposarà "un deteriorament irreparable".

El manifest pretén fer pressió perquè el govern espanyol "reconsideri" la seva decisió de reduir en un 80% la despesa no financera en recerca i desenvolupament per als pressupostos generals de l'Estat de 2013, va subratllar el rector de la UPF, Josep Joan Moreso. Segons el text, aquesta nova retallada "portarà el país a la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic, hipotecant la investigació i els majors avenços en la frontera del coneixement".

Totes les universitats catalanes, representades pels rectors de la UAB, Ferran Sancho; la UPF, Josep Joan Moreso; la UPC, Antoni Giró, i la UOC, Imma Tubella, a més del vicerector de comunicació de la UB, Pere J. Quetglas, van fer públic el manifest consensuat a nivell estatal, en un acte conjunt al campus de la Ciutadella de la UPF.

Els rectors van alertar que si s'aproven els pressupostos de l'Estat amb la previsió actual, la retallada en els ajuts a la recerca provocarà el tancament de grups i projectes d'investigació, la qual cosa es traduirà en una pèrdua de qualitat tant en innovació científica i tecnològica com en formació. "No hi perdran només les universitats, sinó que hi perdrem tots, el conjunt de la societat", alerten.

stats