Societat 28/05/2015

El nou pla director urbanístic del Bages intentarà compatibilitzar la mineria i el respecte al medi ambient

Acn
3 min
Detall del runam salí de Sallent, al Bages / ACN

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat aquest dijous el nou pla director urbanístic (PDU) del Bages, que té l'objectiu de compatibilitzar l'activitat minera i el respecte del medi ambient a la comarca. El pla vol garantir un encaix urbanístic i ambiental adequat de la segona fase del Pla Phoenix d'Iberpotash a Súria i la conca del Cardener, així com "una retirada ordenada de l'activitat minera actual" a Sallent i a la conca del Llobregat. El PDU també preveu la progressiva eliminació dels dipòsits salins i la restauració dels espais que ocupen, a més d'establir "les reserves de sòl necessàries per garantir la continuïtat de l'activitat minera en el futur".

L'àmbit inicial d'estudi del pla inclourà els municipis de Súria, Sallent i Balsareny, sense perjudici d'incorporar posteriorment altres municipis al llarg dels eixos dels rius Cardener i Llobregat. Actualment, al Bages funcionen dues explotacions de potassa: la mina Cabanasses, a Súria, i la mina Vilafruns, a Balsareny i Sallent. L'any 2011, l'empresa Iberpotash va presentar l'anomenat Pla Phoenix per a la reactivació de la mineria a la comarca, amb una inversió de 450 milions d'euros.

La primera fase d'aquest pla, actualment en curs i amb una inversió prevista de 170 milions d'euros, contempla el tancament de Vilafruns (el juny de 2017 han de cessar els abocaments al dipòsit del Cogulló) i el trasllat de la producció cap a Súria. Entre les obres, s'inclou la construcció d'una rampa de connexió entre la mina Cabanasses, la millora de la planta de tractament de potassa i la construcció d'una primera planta de cristal·lització ('sal vacuum') per a obtenir clorur sòdic d'elevada puresa.

Aquesta planta de 'sal vacuum', que entrarà en ple funcionament el 2016, evitarà que aquesta sal vagi a parar al dipòsit salí i pugui ser considerada com un recurs i no un residu. La producció serà adquirida i comercialitzada per l'empresa AkzoNobel, que necessitarà disposar d'una nau el més a prop possible del complex d'Iberpotash.

Quant a la segona fase del Pla Phoenix, preveu una inversió de 280 milions d'euros fins el 2018. Inclou la construcció d'una segona planta de 'sal vacuum' a Súria, d'una nova planta de potassa granulada, de les infraestructures necessàries per donar sortida comercial a la producció i d'una nova terminal de càrrega al port de Barcelona.

Eliminació de dipòsits salins

L'empresa té dos dipòsits salins actius: el del Cogulló, a Sallent, i el del Fusteret, a Súria. A més, hi ha dos dipòsits inactius, el de Vilafruns a Balsareny, ja restaurat, i el de la Botjosa, a Sallent. Tots aquests dipòsits, a l'acabar la seva vida útil, han de ser eliminats i, el lloc que ara ocupen, restaura. El PDU preveu que, perquè això passi, "és necessari l'èxit del projecte empresarial, que és el que en permetrà el finançament, ja que els costos de qualsevol solució que s'adopti han de ser assumits pel projecte de mineria al Bages".

Tot i que el projecte empresarial posa l'accent en la producció, l'encaix de l'activitat d'Iberpotash "planteja diversos reptes al territori", segons els responsables del PDU. Pel que fa a Súria, cal garantir una ordenació satisfactòria en relació al nucli urbà al llarg de la riera de Tordell. De la seva banda, el tancament de la mina de Sallent obre possibilitats de desenvolupament industrial i logístic, i també turístic, alhora que cal garantir una retirada ordenada de l'activitat minera.

Finalment, per arribar a una mineria que no generi residus salins caldran noves plantes de tractament de sal en el futur, així com dotacions d'infraestructura. Això comporta la necessària reserva dels espais adequats per a la mineria i les seves indústries associades, que han de ser propers a les boques de la mina o als dipòsits.

Durant la presentació del PDU del Bages, el conseller Vila ha ressaltat el pla es justifica perquè "es combina activitat econòmica amb un compromís ambiental molt fort". Així, per un costat, "creen les condicions perquè sigui possible l'activitat econòmica" i, des del punt de vista ambiental, "tanquen vells litigis que havien estat motiu de controvèrsia entre els sectors naturalistes, que ens exigien concrecions".

stats