RECERCA MÈDICA
Societat 19/09/2011

Científics catalans identifiquen un candidat a vacuna contra el VIH

La iniciativa catalana per trobar una vacuna preventiva contra la sida, l’HIVACAT, ha identificat unes proteïnes amb un alt potencial per a desenvolupar una vacuna contra el virus de la sida

Acn
2 min

BarcelonaInvestigadors del projecte HIVACAT han aconseguit identificar fragments de proteïnes que en ratolins han demostrat ser efectives com a vacuna contra el VIH. Ara començaran a provar-les amb altres animals. El coordinador científic del projecte, Christian Brander, ha explicat que el procés és "lent" i que en uns dos anys podrien començar-se les primeres proves amb humans i en cinc o sis la vacuna podria ser ja una realitat. El director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha subratllat el salt endavant que ha fet Catalunya en només cinc anys, un "avenç" que vindrà acompanyat de la celebració del "congrés mundial de la vacuna del VIH a Barcelona". Científics de l'Hospital Clínic de Barcelona i de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han situat Catalunya en el mapa de la recerca mundial per una vacuna contra el VIH. Han identificat en la partícula del virus fragments de proteïnes que podran ser molt útils per sintetitzar la vacuna. D'entrada, els primers resultats amb ratolins, han estat "molt positius", ha assegurat Brander.

Ara el provaran amb conills i amb porcs, i en dos anys, preveuen començar els primers tests amb humans, una fase que s'allargarà, tal com ha aclarit, Julià Blanco, cap del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular IrsiCaixa, "uns 3 o 4 anys més". Si se superessin aquestes fases, en 5 o 6 anys la vacuna contra el VIH seria una realitat. Però encara caldria veure "quin percentatge d'efectivitat tindria". "Treballem aspirant al 100%, però no sabem encara com funcionarà", ha dit Blanco.

La vacuna obtinguda seria preventiva, és a dir, seria per pacients no infectats, però els investigadors també creuen que les partícules identificades també podrien ser utilitzades per sintetitzar una vacuna terapèutica.

Arreu del món hi ha molts grups que treballen en la recerca d'una vacuna contra el VIH, la majoria d'ells des de fa més anys que els d'aquí. Estudis duts a terme anteriorment ja havien demostrat que una vacuna contra el VIH només seria efectiva si fos capaç d'estimular la resposta immunitària mediada per anticossos i mediada per uns glòbuls blancs anomenats cèl·lules T. Els candidats identificats per HIVACAT estan dissenyats per estimular aquests tipus de resposta.

Un infectat cada 10 segons

Al món una persona és infectada per l'VIH cada deu segons. Actualment es calcula que hi ha 33 milions d'infectats i s'intueix que una quarta part d'aquests ho desconeix, un detall que afavoreix la seva transmissió. A Catalunya hi ha uns 33.000 infectats. Una dada que ha fet que els científics que aquest dilluns han donat a conèixer els nous avenços que permeten somniar amb la vacuna hagin subratllat que cal sumar esforços per millorar en la prevenció.

stats