SOCIETAT
Societat 01/06/2011

La vacuna del papil·loma humà és eficaç també en dones adultes

Ho assegura un estudi en què han participat investigadors catalans de l'Institut Català d'Oncologia i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge. Fins ara, s'havia provat l'eficàcia en noies d'entre 14 i 26 anys

Redacció
1 min
Fins ara, s'havia provat que la vacuna era eficaç per a noies d'entre 14 i 26 anys / JAN CHRISTIAN

BarcelonaLa vacuna contra el virus del papil·loma humà és eficaç també en dones adultes, segons ha demostrat un estudi en què han participat investigadors catalans de l'Institut Català d'Oncologia i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge. Fins ara existien molts estudis que confirmaven l'eficàcia de la vacuna en noies de 14 a 26 anys però aquest és el primer estudi que demostra l'eficàcia en dones majors de 26 anys. El virus del papil·loma humà és el responsable de tots els càncers de coll d'úter. Aquest tumor és la segona causa de mort en càncer en les dones, per darrere del de mama. Cada any se'n diagnostiquen 500.000 casos a tot el món, la meitat dels quals resulten mortals.

En l'estudi internacional, encapçalat per l'investigador de la Unitat d'Infeccions i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia, Xavier Castellsagué, hi han participat 3.819 dones sanes de diversos països. La meitat van rebre la vacuna i l'altra meitat un placebo, una suposada medicina sense efectes per tal de tenir un mètode de control. Les dades van confirmar no només la seguretat de la vacuna, sinó també l'elevada eficàcia en la prevenció de les infeccions i lesions vinculades al virus. L'estudi es publica aquest dimecres a la British Journal of Cancer.

stats