SALUT
Societat 01/02/2011

El Clínic presenta una vacuna terapèutica de la sida que redueix la càrrega viral i augmenta les defenses

Tot i que el descens encara no és suficient, és la vacuna que millors resultats ha donat fins ara. S'ha dissenyat a partir de cèl·lules dendrítiques dels propis pacients i és molt més barat i menys tòxic que el tractament amb antiretrovirals

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaLa nova vacuna aconsegueix reduir fins a tres vegades la càrrega viral en els pacients amb VIH. És una vacuna personalitzada ja que s'elabora amb cèl·lules dendrítiques dels propis malalts. Un total de 24 pacients han participat en la primera fase de l'assaig clínic. Se'ls va administrar tres dosis de vacunes i 24 setmanes després es va comprovar que en la majoria de pacients s'havia produit un descens significatiu de la càrrega viral. En alguns pacients aquest descens es va matenir durant un any però en cap cas es va aconseguir que el virus fos indetectable. A més, també es va aconseguir estimular les defenses dels pacients. "Les defenses que som capaços d'estimular amb la vacuna són responsables de la caiguda del virus", explica el doctor Felipe García, del servei de Malalties Infeccioses de l'IDIBAPS-Hospital Clínic.

No obstant, és un avenç esperançador ja que aquests són els millors resultats obtinguts fins ara per una vacuna terapèutica. L'objectiu és que la vacuna pugui substituir els tractaments antiretrovirals que són molt més cars, més tòxics i s'han d'administrar durant tota la vida.

A principis de l'any que ve, altres grups d'investigació presentaran estudis semblants i es decidirà quina serà la línia a seguir pel que fa al desenvolupament d'una vacuna contra la sida. "Passaran dos o tres anys abans de tenir res comercialitzable. Aquesta potser no serà la vacuna que arribarà a comercialitzar-se però estem en la bona direcció", va assegurar el doctor Josep Maria Gatell que encapçala l'equip d'investigació Malalties Infeccioses i Sida de l'IDIBAPS.

La vacuna que avui s'ha presentat forma part del projecte català d'investigació HIVACAT -el programa català pel desenvolupament de vacunes contra el VIH- i del centre de recerca IrsiCaixa.

stats