Societat 15/11/2011

Guia per superar la vaga de metges

Cinc preguntes amb resposta sobre l'aturada del col·lectiu mèdic. Els serveis mínims dictats garanteixen el funcionament normal d'urgències i els tractaments oncològics. Per a la resta de serveis treballarà la mateixa plantilla que un festiu normal

Ara
2 min
L'Hospital Vall d'Hebron és un dels vuit hospitals públics que han aplicat dies de reducció de l'activitat, a instàncies de l'ICS.

BarcelonaUns 16.500 metges de 65 hospitals i 427 Centres d'Atenció Primària (CAP) estan cridats a la vaga d'aquest dimarts i dimecres en contra de les retallades. Reclamen recuperar el nivell salarial i l'activitat assistencial que tenien l'any passat, peticions que el Govern no ha acollit. El sindicat Metges de Catalunya denuncia que l'executiu de Mas prepara una tisorada del 4,8%.

1. Què passa si tinc una urgència? S'ha de trucar als serveis d'emergència o anar a l'hospital o el CAP. No hi ha d'haver cap problema, ja que els serveis mínims decretats per la conselleria d'Empresa i Ocupació garanteixen que les urgències funcionaran amb normalitat.

2. Com afecta la vaga als tractaments oncològics? La vaga tampoc hauria d'afectar els serveis oncològics. Els qui hagin de seguir tractaments de radioteràpia i quimioteràpia aquest dimarts i dimecres haurien de ser atesos amb normalitat.

3. Què he de fer si tinc una visita programada al CAP? És millor trucar per saber si han anul·lat la visita o no. Fins a aquest dimarts no se sabrà l'abast exacte de la vaga i si hi haurà prou metges per atendre les visites programades. Els metges podien esperar fins al mateix matí d'aquest dimarts per comunicar si treballaven o no. La majoria d'hospitals i CAP van decidir dilluns no desprogramar visites ni proves diagnòstiques. L'Institut Català de la Salut (ICS) ha deixat clar a tots els centres hospitalaris i d'assistència primària que l'activitat no es modificarà. En una carta oberta a la ciutadania, el sindicat Metges de Catalunya ha demanat "comprensió" als ciutadans i ha lamentat les "molèsties" que la vaga els pugui ocasionar.

4. Qui convoca l'aturada? El sindicat Metges de Catalunya, el més majoritari de la sanitat, que compta amb gairebé 9.000 afiliats. La resta de sindicats no s'hi ha sumat. CCOO, UGT, CATAC i el sindicat d'infermeres Satse s'han desmarcat d'aquesta convocatòria i han assegurat que ells han mantingut la unitat sindical. CGT ha mostrat el seu suport a aquesta vaga, però n'ha convocat una de pròpia de tots els professionals sanitaris, no només dels metges, per al proper divendres.

5. Què reclama el col·lectiu de metges? Metges de Catalunya reclama recuperar el nivell salarial i l'activitat assistencial del 2010. Una reclamació que el Govern no ha acollit i sobre la qual no es va arribar a un acord en l'única reunió de mediació celebrada entre el sindicat, les patronals i representants de la Generalitat la setmana passada.

stats