FOC FORESTAL
Societat 07/07/2012

El govern valencià destinarà 9 milions als afectats pels incendis

L'executiu de Mariano Rajoy no xifrarà la quantia de les ajudes pels incendis al País Valencià fins que no avaluï tots els danys. Les ajudes que concedirà la Generalitat i les de l'Estat seran compatibles.

Salvador Almenar
2 min
Un membre de la Unitat Militar d'Emergències  en els treballs d'extinció al País Valencià.

VALÈNCIA.La Generalitat Valenciana va aprovar ahir destinar un total de 9 milions d'euros per cobrir els danys que hagin patit els habitatges, les empreses o les explotacions agrícoles afectades pels incendis de Cortes de Pallars i Andilla. Com va prometre el president valencià, Alberto Fabra, dimarts passat, en la reunió del govern d'ahir es va acordar començar a tramitar "immediatament" les ajudes perquè els damnificats pels incendis puguin rebre la prestació aquest juliol.

Aquesta és la intenció del president Alberto Fabra, que ahir va comunicar a la roda de premsa el seu portaveu, José Ciscar. Encara que a priori el govern de Fabra ha complert amb la seva promesa, l'oposició tem que les ajudes aprovades ahir no arribin mai als seus destinataris, com ja va passar en els casos dels incendis de la Vall d'Albaida i el Comtat del 2010, i en el cas del foc de l'Alcalatén del 2007.

Ciscar va defensar, però, que en aquest cas "arribaran sens dubte", ja que s'ha aprovat un nou procediment pel qual els diners seran transferits directament als ajuntaments, que seran els que, en última instància, els repartiran entre els afectats. Segons els càlculs del mateix Ciscar, abans que acabi l'estiu els damnificats podrien percebre les ajudes.

Segons el decret aprovat, les persones que hagin patit algun dany podran optar fins al 100% de l'ajuda concedida sempre que el seu habitatge hagi quedat destruït o n'hagi quedat afectada l'estructura, que certifiqui danys en equipament de la casa o que el seu vehicle tingui algun dany. L'import màxim que rebrà qui hagi perdut la casa serà de 13.600 euros si és l'habitatge habitual o 10.900 si és segona residència. Pels danys en el mobiliari domèstic es podrà optar a ajudes per un valor total de 3.500 euros, mentre que si és un vehicle el que s'ha vist afectat pels incendis podran percebre's un màxim de 4.000 euros.

El govern espanyol s'endarrereix

Els titulars de petites i mitjanes empreses també rebran ajudes per reparar els danys produïts pels incendis per un import màxim de 12.000 euros, el mateix import que es destinarà per als propietaris d'explotacions agrícoles, ramaderes i apícoles que hagin perdut capacitat productiva pels incendis de la setmana passada.

Tot i el compromís del govern espanyol d'aprovar també divendres el seu paquet de mesures, l'executiu de Mariano Rajoy no ha complert els terminis. Segons va anunciar ahir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, la comissió encarregada està fent una anàlisi "exhaustiva" dels desperfectes i una vegada tinguin aquesta informació serà quan "el consell de ministres aprovarà les mesures urgents necessàries per pal·liar els danys".

stats