Societat 09/09/2011

"A la vall hi ha fusta vella que es pot aprofitar per fer biomassa"

Revitalitzador Alins inclou set nuclis de població i la seva extensió coincideix amb la de la vall Ferrera. Josep Poch, el seu alcalde, explica els projectes de futur

L.a.
2 min
"A la vall hi ha fusta vella que es pot aprofitar per fer biomassa"

Per als poc més de 250 habitants de la vall, el projecte Boscos de Ferro és una esperança de futur com a revitalitzador econòmic. El seu alcalde explica que també treballen en altres projectes.

Per què la gent de la vall Ferrera s'ha abocat en el projecte dels Boscos de Ferro?

Perquè és una manera de donar a conèixer el que va ser aquesta vall molts anys enrere. I perquè és un reclam per al turisme. Avui en dia hi ha molta gent a qui li agrada caminar i conèixer coses noves, i el que pot trobar a la vall és molt atractiu.

El turisme és el principal recurs econòmic de la vall?

Sí. Primer va ser el ferro, però quan es van acabar les fargues van prendre el relleu l'agricultura i la ramaderia. En revitalitzar-se el bosc, també es venia la fusta. Però fa temps que al ramader ja no li surt a compte produir la llet, al pagès li costa molt que li surtin els números per arreplegar la fruita i la fusta la compren molt barata. Així que qui ha volgut fer inversió ha tirat cap al turisme. Però ara també va malament amb la crisi. La gent que ve, vigila molt més que abans de no gastar.

Quins altres potencials pot tenir la vall?

Doncs ara estem treballant amb altres municipis per impulsar una planta de biomassa. De moment hi participem Esterri de Cardós, Llavorsí i nosaltres, i n'hi ha d'altres que ja ens han dit que també hi estan interessats. Si podem tirar endavant aquest projecte, podrà generar entre 80 i 100 llocs de treball, i això és molt en una comarca com el Pallars Sobirà. I serà una manera de donar sortida a la fusta que tenim als boscos. Avui en dia la fusta ens la paguen molt barata i no surt a compte. Però cal netejar els boscos, perquè si no aviat no sabrem ni com mantenir els camins, i a més un bosc net evita incendis.

I com hi pot ajudar la planta de biomassa?

Hi ha molta fusta vella que s'està morint i podrint al bosc, i per fer biomassa serveix igual la fusta dolenta que la més bona, per fer estella per a calderes val tot. Si el projecte de la planta de biomassa tira endavant tots els municipis que hi participem hi podrem aportar fusta dels nostres boscos. Tot i que hem de vigilar, tampoc podem tornar a arrasar els boscos com es va fer quan calia carbó per fer el ferro.

stats