Societat 31/05/2012

La vella idea d'una ciutat del circ, ara a la Monumental

Albert Balanzà
2 min

BARCELONAXavier Trias va verbalitzar ahir a Madrid la idea de reconvertir la plaça de toros Monumental en una ciutat del circ, com a seu europea del Cirque du Soleil. La proposta recupera una vella aspiració de l'empresa Balañá -la propietària de la plaça- i l'Ajuntament de Barcelona que mai s'ha arribat a concretar. I la pugna fa més de 50 anys que dura. Qui es va oposar primer al projecte va ser l'Ajuntament, quan el 1955 estava aixecant el Palau d'Esports i va considerar incompatible que l'empresari Pedro Balañá Espinós muntés al Paral·lel, on hi va haver el Regio Palace, un circ permanent. Com que el circ va ser la passió oculta del patriarca Balañá, l'Ajuntament, a través de l'actual president del grup del PSC, Jordi Martí, va intentar tancar un acord en el mandat 2007-2011 sobre el Teatre Principal, amb la idea de fer-hi un circ, que es va frustrar per la indecisió del fill, Pedro Balañá Forts.

Hi va haver tres etapes. En la primera, Balañá Forts va descartar els diners que li oferia el consistori i va proposar una permuta de terrenys. L'Ajuntament li va oferir un espai a la plaça de les Glòries pendent de planejament. "Es va arribar a concretar molt l'operació", apunten fonts coneixedores del procés. En la segona etapa, la pedra de toc era la plusvàlua que es generava: el pacte era menys sòl i el cost de la plusvàlua inclòs. En la tercera etapa, Balañá volia diners en lloc de terrenys.

Enmig del procés va aparèixer el debat sobre el futur de la Monumental i el projecte d'ERC, llavors al govern, per convertir la plaça de toros en els Encants. Balañá Forts va arribar a convidar Jordi Martí als toros per tancar l'acord del Principal al tendido de la Monumental. Els negociadors de l'Ajuntament van proposar al vell Balañá, el fill d'aquell històric patriarca, que el Principal seria la nova Ciutat del Circ i la família es trauria l'espina clavada del Paral·lel. Però Balañá Forts els deia: "Us heu declarat ciutat antitaurina, ¿com voleu fer-hi un circ?". Trias hi torna.

stats