Societat 06/08/2011

Les veus del Pamano, amb l'ARA de diumenge

Jaume Cabré explora la petjada de la Guerra Civil entre els habitants d'un poble imaginari del Pallars Sobirà a Les veus del Pamano , una de les seves grans novel·la. Odis i rancúnies que no caduquen mai.

Belén Ginart
2 min
Jaume Cabré va invertir set anys en l'escriptura d'aquest llibre, un exercici de reivindicació de la memòria històrica.

BARCELONA.Secrets que acaben sortint a la llum molts anys després. Velles rancúnies. Ferides que el temps no ha aconseguit guarir. La dolorosa petjada de la Guerra Civil és encara molt viva a Torena, el poble imaginari en què Jaume Cabré (Barcelona, 1947) situa l'acció de Les veus del Pamano , una de les seves millors novel·les, que es pot aconseguir amb l'ARA de demà. Cabré va invertir set anys en l'escriptura del llibre, una història coral que dibuixa un fresc de la societat catalana de la postguerra i que ha captivat milers de lectors.

Cabré, traduït a 17 idiomes i distingit amb nombrosos guardons, entre els quals el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2010, ambienta la trama de la novel·la a la vall d'Àssua, un indret poc conegut del Pallars Sobirà molt a prop de Sort, la capital de comarca. Amb la barreja entre realitat i ficció que caracteritza la seva obra, l'autor intercala passat i present en un llibre que aixopluga nombroses històries paral·leles i que suposa un exercici de reivindicació de la memòria històrica. Cabré defensa que no es pot girar full "d'un passat negre no acabat d'explicar", i s'entesta a portar la contrària a aquells a qui interessa "que no s'acabi d'explicar".

L'escriptor va trobar l'impuls per a la novel·la en veure una escola abandonada al Pirineu. Una estampa que té un paper de detonant a Les veus del Pamano , un llibre amb personatges complexos, plens de matisos, com acostumen a ser-ho tots els de l'escriptor. Cabré, perfeccionista tant en la forma com en el contingut, treballa a consciència el món interior de les seves criatures literàries per donar-los solidesa i assignar-los una veu pròpia. L'autor cuida de manera magistral la paraula i només s'imagina escrivint en català, "la llengua de la meva ànima", com va declarar en recollir el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Una història en imatges

Cabré, que ha compaginat l'escriptura -aquest setembre publicarà per fi una novel·la nova, Jo confesso - amb la docència i la feina com a guionista televisiu, ha vist també com la novel·la conqueria els telespectadors en l'exitosa minisèrie estrenada per TV3. Les veus del Pamano és la penúltima entrega de la promoció literària d'estiu del diari ARA, que proposa grans títols a un preu de 9,95 €. La setmana que ve (14 d'agost) tancarà l'oferta Els crits del passat, de Camilla Läckberg.

stats