Salut
Societat 18/04/2012

El vicepresident del Col·legi de Metges veuria bé que els jubilats paguessin pels medicaments

Jaume Padrós diu a Catalunya Ràdio que el sistema actual "pot semblar injust" i que cal "racionalitzar-lo"

Ara
2 min

BarcelonaEl vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, veu amb bons ulls la proposta que el ministeri de Sanitat plantejarà avui al consell interterritorial de salut i que revisarà el sistema de subvenció dels medicaments vigent actualment, de manera que per als jubilats no siguin gratuïts i que la resta de la població n'hagi de pagar fins a un 60%.

En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', Padrós considera que el sistema actual "pot semblar injust", ja que "pel simple fet de ser jubilat" els medicaments són gratuïts, independentment de la renda, però, en canvi "pot haver-hi mileuristes o gent amb dificultats per arribar a finals de mes que hagin de pagar els fàrmacs". En la seva opinió, "introduir una racionalització en el consum de fàrmacs fa molt temps que és una assignatura pendent", i en aquest sentit creu que és positiu que s'introdueixi "un pagament en funció de la renda".

Això sí, Padrós és prudent i destaca que caldrà "veure la lletra petita" d'aquesta nova proposta per garantir que es preserven "uns principis d'equitat i justícia" que "no castiguin els malalts crònics". En tot cas, però, recorda que "una quarta part de la despesa sanitària al nostre país té a veure amb la despesa farmacèutica", i que "la majoria de països del nostre entorn tenen un sistema molt més racional".

Padrós assegura que el nostre sistema de prestacions en l'àmbit sanitari és "excel·lent", però considera que cal "una coresponsabilització en el seu ús". Per això assenyala que "els països de més avantguarda a Europa fa molts anys que van introduir la coparticipació, més o menys simbòlica i en funció de la renda, per a l'ús de determinats serveis, per intentar racionalitzar-los i perquè els ciutadans valorin el cost que tenen". "Ens hi hauríem d'anar aproximant", ha conclòs.

stats