REFORMA SANITÀRIA
Societat 01/05/2012

Els metges atendran els sensepapers

Els metges es rebel·len contra el decret del govern espanyol que restringeix als immigrants l'accés a la sanitat i alerten que poden revifar malalties infeccioses com la tuberculosi

Lara Bonilla
1 min
El copagament de medicaments i altres serveis centra l'atenció del sector sanitari.

BarcelonaA partir de l'1 de setembre, els immigrants que no cotitizin a la Seguretat Social deixaran de tenir accés a la targeta sanitària, segons el nou decret del govern de Rajoy. "Jo no negaré l'atenció a ningú però llavors infringiré una norma", diu Manel Ferran, metge de família del CAP Raval, a Barcelona, on al voltant del 60% de la població que atén és immigrant.

La mesura posa els metges davant d'un debat ètic. Susana García, metge de família del mateix CAP, posa l'exemple dels fàrmacs. "Sense targeta sanitària no es podran pagar els medicaments i això ens obligarà a actuar fora de la llei", com ara receptar a nom d'algú altre. Diu que aquest decret "és una barbaritat impossible de complir".

Els metges també alerten que negar l'atenció sanitària als sense papers pot dificultar el control de malalties infeccioses, com la tuberculosi. "Si no se'l pot tractar, el malalt pot infectar a altres i ens gastarem més diners que si l'haguéssim atés d'entrada", alerta Josep Maria Puig, nefròleg de l'Hospital del Mar.

Tots els estudis demostren que els immigrants consumeixen al voltant d'un 40% menys de recursos sanitaris que els espanyols.

Pots llegir l'article complet i una entrevista a un afectat a l'Ara Premium.

stats