Societat 23/01/2011

La volta al món en 10 'fricades'

Si ets un amant dels viatges exòtics, no t'agraden els viatges organitzats i busques sempre destins originals, aquí tens les rutes més singulars que es poden trobar aquests dies a Fitur

Miquel Codolar
3 min
Lentreteniment, QueenstownQuan

Des del sofà de casa es poden veure pel·lícules de Bollywood, la versió índia de les grans produccions de Hollywood, que cada cop tenen més seguidors amb la seva barreja d'històries d'amor i balls exòtics. La moda s'ha estès i aquí ja hi ha escoles de dansa que practiquen aquest ball hindú. Però l'espectacle no és només a la pantalla, cal viure'l al costat del públic de Bombai, tal com diu una actriu índia de visita a Fitur que assegura que coneix catalans que ja s'hi han desplaçat per aquest motiu. L'entreteniment de masses no s'entén sense les masses que l'han permès i que omplen una de les ciutats més taquilleres del món. Proposen acompanyar l'estada amb un viatge de tretze dies i mil euros per temples i platges del sud del país, imprescindible per entendre la cultura índia, que ha conduït al cinema actual.

Al sud de l'illa del sud de Nova Zelanda, els més friquis poden olorar i palpar els espectaculars paisatges on es va rodar El senyor dels anells . Entre d'altres, es pot passar pel paisatge d'escenes com els Pilars dels Reis, on només hi falten les dues estàtues gegants entremig del riu Anduin, per on navega la comunitat de l'anell. Pels que se'n cansin, ben a prop hi ha el primer pont on diuen que es va practicar pònting. La ruta costa 164 euros i inclou el dinar, però la sortida és a Queenstown.

Quan perdre el món de vista és una prioritat, l'illa grega d'Icària també ho és. Hi ha pobles que encara no han vist un turista, els habitants conserven el gust per arribar tard i tenen un vi negre excel·lent. És muntanyosa, les infrastructures estan poc desenvolupades i té poques platges. Però quines platges, asseguren a l'estand de Fitur.

La matança del porc a Catalunya ha generat fires i festes, però a Ciudad Rodrigo, a Salamanca, han fet un pas més. Per 98 euros es pot ser testimoni del ritual de la matança i escoltar un guia que explica els diferents processos -com se n'extreuen la carn i les vísceres i com s'aprofiten- a més d'una nit d'hotel i un dinar. I per 36 euros, sense nit d'hotel, això sí, ofereixen una visita guiada per veure toros de lídia, conèixer quins són els més macos, com es seleccionen i què fan durant el dia. La visita acaba en una granja de porcs on es pot conèixer com s'elabora el pernil i com s'ha de menjar.

S i algú no creu en el vodú, li anirà bé anar quinze dies al seu punt d'origen: el Togo i el Benín. Per 1.425 euros, amb l'avió des de Barcelona a part, es pot viatjar a zones poc turístiques -poblats com Tamberma i Tata Somba-, trobar-se amb els itinerants taneka koko i visitar rituals vodús de Mono abans d'arribar a Ouidah, on es diu que va néixer la pràctica.

Compsognathus, un dinosaure molt baixet, d'un metre de llarg i que pesava tres quilos, va passejar fa 150 milions d'anys per Villar del Río, el que actualment és la província de Sòria. Actualment hi ha quatre rutes amb catorze jaciments senyalitzats que es poden visitar a l'aire lliure i un museu amb rèpliques dels dinosaures a mida real per si algú no s'ho acaba de creure. A través d'aquestes presumptes petjades s'han reconstruït els costums d'aquests animals desapareguts, les seves maneres de caminar, el seu comportament individual i col·lectiu i moltes altres coses.

Solucionar reumatisme i artritis, accelerar la rehabilitació després de fractures o apreciar el tacte del fang salat de les Salinas, al Mar Menor, un petit mar gairebé tancat. Empastifar-se és de franc, però part del públic prefereix embrutar-se en algun dels hotels que s'han fet al vol tant.

Travessar l'Àsia central en un 4x4 durant 23 dies per 1.845 euros amb avió inclòs des de Madrid o Barcelona és possible. A Istanbul es puja al camió i es circula per estepes i muntanyes de Kazakhstan i Kirguizistan, es conviu amb tribus nòmades, es camina per muntanyes i valls que van ser escenari de les invasions de tàrtars i mongols i s'acampa en indrets perduts.

Una fira de bruixeria pot semblar una estratègia per a turistes. Però el castell és real i els habitants de Trasmoz saben que les bruixes volen amb pals de fregar des que el propietari del castell va in ventar-los.

Viatjar és un luxe que pot beneficiar més els intermediaris que la població de la zona. Per això va néixer el turisme solidari i sostenible a l'Àfrica, on es garanteix que els allotjaments estan promoguts per dones emprenedores africanes i que amb els beneficis es paga la seva formació. Una de les rutes és la de Casamance, al Senegal. Es tracta de travessar, des de Dakar, un laberint de rius i camps d'arròs trobant-se ètnies com la dels diola, malinkes, peuls o wòlofs. És un viatge d'onze dies i 1.683 euros amb els vols no inclosos.

stats