ELS MORTS VIVENTS FIRMEN A BARCELONA UNA ALIANÇA ENTRE LES VINYETES I EL CINEMA
Societat 19/01/2011

Els zombis assaltaran el Saló del Còmic

Companys de llit gens estranys: el Saló del Còmic uneix forces amb el Festival Internacional de Cinema de Sitges per dirigir-se a un model de convenció propera als gegantins comic-con nord-americans.

Ricard Martín
3 min
Santamaria, Internacional

Barcelona.El Saló del Còmic de Barcelona, la 29a edició del qual se celebrarà del 14 al 17 d'abril, avança cap al futur amb la passa decidida i inexorable d'un zombi. I mai més ben dit. Carles Santamaria, el director del certamen, ha anunciat que en la nova edició el Saló encetarà una col·laboració amb el Sitges 2011 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. "Estem en una fase de fusió freda, de veure en què podem treballar paral·lelament i desenvolupar projectes comuns", diu Santamaria. De moment, el primer fruit d'aquesta aliança natural serà l'exposició Zombis. Ni morts ni enterrats , comissariada pel director del Festival de Sitges, Àngel Sala. I no es tracta només d'una senzilla exposició.

La primera sinergia entre Sitges i el Saló del Còmic pot ser, segons Sala, un pas inicial "per establir Catalunya com a país líder a Europa d'allò que als Estats Units s'anomena comic-cons ", gegantins congressos que aglutinen tot un garbuix de gèneres de la cultura popular: còmic, cinema, videojocs, anime , joguines, jocs de cartes... És a dir, tot allò que fa salivera al friqui generalista, i que té el seu màxim exponent en el Comic-Con de San Diego, que l'any passat va rebre 180.000 visitants.

Un canvi de model

No tenen vocació, però, de convertir-se en una rèplica del model nord-americà. "Podríem ser una síntesis superadora entre un típic festival europeu i una comic convention . Agafar la part d'indústria i espectacle transversal de la comic convention , però ajuntant-hi una sèrie d'actes culturals que als Estats Units no existeixen", precisa Santamaria. Sala va més enllà: "Podem sumar esforços per fer de Catalunya un lloc de cultura pop líder a Europa, sense copiar ningú. I podríem afegir-hi una visió encara pendent sobre el món del videojoc o de la televisió que algú abordi després amb seriositat".

Zombies. Ni morts, ni enterrats serà una exposició que resumirà "la invasió dels zombis en el món actual", explica Sala. La mostra s'estructurarà en diferents apartats, i Sala anticipa que "mostrarà la presència del gènere de zombis al còmic, el cinema, la televisió i la literatura". "Ara és un moment ideal per reflexionar sobre què és el zombi i la importància que té en la cultura popular i en la societat actual. És una figura clau que ha influenciat la música, la literatura i el cinema, i que ha creat una sinergia com pocs fenòmens amb tots aquests gèneres", diu Sala.

Aquest mort és molt viu

El títol ho diu tot: Zombis. Ni morts ni enterrats . "Els zombis estan molt vius, i cada vegada s'imposen més com al mite del terror més fort de l'actualitat", afirma el director del Festival de Sitges. Ho és per damunt fins i tot del vampir, "un personatge en un estat de salut preocupant", diu Sala, després d'haver passat per la piconadora de sagues com Crepuscle , que l'han convertit en una mena de pallasso mediàtic".

Sala branda més motius per zombificar el Saló: "El zombi ara té una especial interacció amb la gent. Es fan passejades zombi - zombie walks , com la de Sitges, en la qual cada any els fans es maquillen i desfilen- i l`èxit d'una sèrie de televisió en obert com The walking dead és una molt bona notícia".

Més enllà de l'exposició, hi haurà activitats i xerrades al voltant dels morts vivents, i les actuacions musicals de l'escenari acolliran els terrorífics acords de Motorzombis, una banda de psichobilly que actua disfressada de morts vivents, i Los Tiki Phantoms, un grup de garatge instrumental que no abandona les seves màscares de la mort mexicanes ni per dormir. El dia del cosplay -disfressar-se de personatge de còmic- també estarà dedicat als morts vivents, i hi haurà punts de maquillatge per als visitants.

Autors de còmic de gènere

Encara és aviat per parlar de la llista sencera d'autors que passaran pel Saló, però l'avançament que n'ha fet l'organització preveu una presència important del dibuixants especialitzats en la mort en vida. Hi seran present el britànic Charlie Adlard, que ha guanyat fama mundial amb la sèrie Los muertos vivientes . El francès Arthur de Pins hi aportarà el toc humorístic de Zombillenium: Gretchen , el primer volum d'una trilogia que parodia el gènere. I no hi faltarà l'irlandès Garth Ennis, potser el guionista de còmic adult mainstream que ha tocat més i millor la mort en tots els vessant. Són seves les sagues de Predicador i els millors capítols de Hellblazer , truculentes epopeies on el terror, el gore i la fantasia van de bracet de la religió i de la pèrdua de la fe. En aquesta ànsia de síntesis amb el cinema, les categories de premis s'amplien amb el premi a la Millor Pel·lícula Basada en un Còmic.

Enguany l'autor del cartell del saló és Rubén Pellejero, Gran Premi de l'any passat. Hi podem veure el seu personatge Dieter Lumpen contemplant un mar de vinyetes. Una visió de caràcter mediterrani agradable, en cap cas representativa de la gloriosa apocalipsi de sang i fetge de pa sucat amb oli que ens espera.

stats