Suplements 25/04/2015

Prou dèficit de places a l’escola bressol

2 min

A Barcelona hi ha 100 escoles bressol i llars d’infants de titularitat pública i al setembre se’n posaran en marxa dues més. De llars d’infants privades n’hi ha 191, de les quals deu són concertades. En el curs 2013/14, a les escoles bressol públiques el percentatge de demanda atesa va ser del 55,1%, segons les últimes dades del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Eixample va ser el districte en què hi va haver un dèficit de places més accentuat: només es van poder atendre un 25,6% de les peticions, seguit de les Corts, amb un 40,7% de demanda atesa. Nou Barris i Ciutat Vella, amb un 76,7% i un 70,7%, van ser els districtes amb un dèficit més petit.

Les dades evidencien la urgència de bastir un gran consens de ciutat per solucionar la falta de places d’escoles bressol públiques i fer que tots els centres tinguin una qualitat homogènia, siguin públics o concertats. Especialment aquests segons han viscut massa les retallades dels ajuts econòmics. Des del 2014 les escoles bressol concertades han perdut les subvencions que el departament d’Ensenyament havia convocat durant els últims 30 anys. Són 70 euros mensuals per nen: per a una llar d’infants amb 40 criatures representen 30.000 euros menys per curs, que molts treballadors decideixen suplir rebaixant la jornada laboral i de retruc el seu sou. La qualitat de les escoles bressol no pot dependre només dels seus professionals. Cal un suport explícit.

D’altra banda, cal promoure el creixement de les escoles bressol públiques com l’eix vertebrador del sistema i posar especial atenció al fet que augmentar les places no perjudiqui la ràtio d’infants: a mesura que moltes de les escoles bressol s’acosten al màxim de 41 nens, entitats com Escoles Bressol Indignades demanen que la quantitat es rebaixi a 29 alumnes.

stats